Buitenland

Hollande wil op tv presidentschap verdedigen

28-03-2013 12:30

Hollande is een jaar na zijn aantreden als president van Frankrijk zo’n beetje de meest gehate man in het land. Sarkozy speelt daar op in en bereid het land voor op zijn comeback. Hollande probeert kalm te blijven, maar geeft vanavond toch een groot tv-interview om zijn presidentschap te verdedigen. Wat is er aan de hand?

Woest

Slechts 29% van de Fransen vind de huidige president nog ‘competent’. De werkeloosheid is gestegen tot 3.19 miljoen, zo’n 10%. De bevolking is woest. Sarkozy, hoewel midden in een bizarre rechtszaak, ziet zijn kans schoon om Hollande te pas en te onpas door het slijk te halen. Hollande wil zich nu verdedigen – hoewel hij zelf beweert dat het interview niet zo belangrijk is.

Keerpunt

De vraag is of een tv-interview van 45 minuten met de president te boel kan sussen. Hollande zal zich flink moeten verdedigen, de woede in de samenleving moeten begrijpen en radicaal van koers veranderen. De uitzending wordt gepresenteerd als een ‘belangrijk keerpunt’, hoewel sceptici er niet veel van verwachten. Het is zeven maanden geleden dat de president zijn laatste tv-interview gaf. Veel ministers vinden dat een interview wekelijkse kost zou moeten zijn.

De uitzending is vanavond om 20.00 op France 2.