Buitenland

Italiaanse coalitie mislukt

28-03-2013 20:00

Pier Luigi Bersani, politicus van de centrumlinkse partij die vijf dagen geleden was aangesteld als formateur, is het niet gelukt een Italiaanse coalitie te vormen. De andere partijen, waaronder de Vijfsterrenbeweging van komiek Beppe Grillo, wezen alle voorstellen van Bersani af.

Berlusconi

Bersani moest na vandaag met een solide voorstel komen. In de laatste uurtjes riep hij de andere partijen nog op om mee te werken, in een wanhopige laatste poging het land te redden. Gisteren zei hij nog dat alleen een ‘psychisch zieke persoon’ Italië zou willen leiden. Bersani had echter samenwerking met Berlusconi uitgesloten.

Als er geen coalitie wordt gevormd, zouden er in juni nieuwe verkiezingen kunnen komen. De Italiaanse president Giorgio Napolitano moet na vandaag besluiten hoe verder te gaan.

De eurozone kijkt zenuwachtig toe hoe Italië, de op twee na grootste economie, omgaat met de onzekere impasse tijdens de crisis. Italië kampt een staatschuld van zo’n 2000 miljard euro, hoge werkeloosheid en economische recessie.