Buitenland

Noord-Korea maakt Photoshop-foutje

28-03-2013 10:29

Noord-Korea heeft het de laatste tijd nogal aan de stok met zo’n beetje de gehele westerse wereld. Hotlines worden verbroken, het leger is in hoogste staat van paraatheid en zelfs een dreiging met een bombardement op het Amerikaanse vasteland is volgens de Noord-Koreanen een optie.

Als reactie op een oefening die die Zuid-Korea in samenwerking met de VS uitvoerde, besloot Noord-Korea eveneens een oefening te organiseren. Daarbij werden diverse kiekjes gemaakt ter ondersteuning van het propaganda. Wat nu blijkt is dat de Noord-Koreanen wederom niet vies zijn van een stukje fotomanipulatie. Een afbeelding van deze militaire oefening is namelijk iets imposanter gemaakt dan dat de oefening in werkelijkheid was.

Clonestamp

De foto werd afgelopen week vrijgegeven. Daarop is te zien hoe militairen een Noord-Koreaans strand bestormen vanuit enkele hovercrafts. Toen het maandblad Atlantic de foto’s onder ogen kreeg ontdekten zij echter enkele opmerkelijke punten aan een paar van de acht hovercrafts die op de foto te zien zijn. Zo ontbreekt bij sommigen een kielzog en zijn er vreemde kleurverschillen. Zeker twee hovercrafts zijn gewoonweg een product van copy-paste, oftewel gebruik van de clonestamp.

De Noord-Koreanen leren kennelijk niet van hun Photoshop-foutjes want eerder al werd bij de begrafenis van Kim-Jong-ll een groepje journalisten dat de verkeerde kant op keek gewoon gewist. Die aanpassing kwam uit doordat diezelfde mensen op andere foto’s wel te zien waren.

Noord-Korea photoshop-1