Weten & Tech

Bits: Nintendo en Sony willen meer indies, Metal Gear Solid V aangekondigd

29-03-2013 17:30

Sony en Nintendo willen interessanter worden voor indie-ontwikkelaars. Sony lukt het al aardig, Nintendo is druk bezig misverstanden uit de wereld te helpen. Daarnaast is Ubisoft ervan overtuigd dat Rayman Legends voor groeiende Wii U-verkopen gaat zorgen. Twee aankondigingen staken er deze week met kop en schouders bovenuit: Ducktales en Metal Gear Solid V: The Phantom Pain.

Laagdrempelig beleid voor indies

Nintendo en Sony proberen de laatste tijd soepeler te zijn tegenover onafhankelijke ontwikkelaars. Van Nintendo hoeven indie-developers niet meer per se een eigen kantoor of ruimte te hebben om Nintendo’s ‘development kit’ veilig te bewaren. Ze kunnen sinds kort ook op de steun van Nintendo rekenen als ze vanuit huis werken. Sony pakt het gelijk goed aan en komt op de proppen met hordes indiegames. Ook wil Sony de veelgebruikte game-engine ‘Unity’ ondersteunen, zodat ontwikkelen voor de PS Vita en Playstation-mobieltjes laagdrempeliger wordt.

Bits2903_afb1

Toch is niet iedereen tevreden. De excentrieke indie-ontwikkelaar Phil Fish, maker van Fez, zei deze week op Twitter: “Dat Fez niet op een Nintendo-platform te spelen is, komt niet doordat ik Nintendo niet mag. Het gaat me om de beledigende manier waarop het bedrijf omgaat met ‘indies’.” Zo maakt hij zich er boos om dat Nintendo ontwikkelaars pas uitbetaalt wanneer een game een x aantal exemplaren heeft verkocht. Volgens Dan Adelman – Nintendo’s contactpersoon voor indies – is dat beleid echter al opgeschort sinds de Nintendo DSI.

De enige manier waarop Fez ooit naar de Wii U zou kunnen komen, is als Nintendo zelf de overzetting uitvoert en daar ook zelf de kosten van draagt, zegt Fish. Maar: “Ik betwijfel ten zeerste of dat ooit gaat gebeuren.”

Rayman Legends als bestseller?

Over Nintendo gesproken: het gaat niet bepaald crescendo met de Wii U. De verkoopcijfers laten zien dat de Playstation 3, Xbox 360 en de Nintendo 3DS alle drie veel vaker over de toonbank gaan. In de top 10 van bestverkochte games wereldwijd zijn de Wii U-spellen bovendien niet vertegenwoordigd.

Bits2903_afb2

Maar er gloort hoop aan de horizon, als we Xavier Poix van Ubisoft mogen geloven. “We verwachten echt dat Rayman Legends een gigantische ‘system seller’ wordt voor de console”, aldus Poix in een interview met Games Industry International. “Het verkopen van een nieuwe manier van gamen kan best wat tijd in beslag nemen, maar we kennen de kracht van Nintendo’s merken. De games die volgens de fans de consoleverkopen moeten opschroeven, zijn nog niet verkrijgbaar”, zo verklaart hij de tegenslag die het Japanse bedrijf ondervindt. “Rayman Legends moet van onze kant zo’n game worden.”

‘Not pony tails or cotton tails, no… Ducktales!’

Ken je Ducktales nog? De tv-serie rond Dagobert Duck werd eind jaren ’80 uitgezonden, de bijbehorende game bracht Capcom in 1990 uit voor de NES en de Game Boy. Uit het niets werd afgelopen vrijdag een remake aangekondigd: Ducktales Remastered. De game is in ontwikkeling voor het Playstation Network, Xbox Live en de Wii U e-Shop, zo bleek uit de onderstaande aankondigingstrailer.

http://www.youtube.com/watch?v=6N0PzqF9gWY

Vervolgens werd meer bekend over de game. Zo is het niet onwaarschijnlijk dat Ducktales Remastered een pc-versie krijgt. Officieel bevestigen kon Capcom het nog niet, maar dat men kijkt naar de mogelijkheden, dat werd wel duidelijk. Een mobiele versie van de game staat daarentegen niet op de planning.

Remastered zal voor 30 procent bestaan uit nieuwe levels en voor 70 procent uit oud materiaal. Uiteraard is dat wel allemaal opgepoetst om te voldoen aan de eisen van de moderne gamer. Zo kent de game nu voice-acting, wat in het NES- en Game Boy-tijdperk zo goed als onmogelijk was. Hieraan werken alle originele stemacteurs van de tv-serie mee. Zelfs de man die Dagobert Duck insprak, nu 94 jaar oud, was van de partij. “[He] did his thing like a pro”, aldus Svensson.

Metal Gear Solid V officieel aangekondigd

De games The Phantom Pain en Metal Gear Solid: Ground Zeroes waren al tijden geleden aangekondigd. Hideo Kojima, de man achter de spelreeks Metal Gear, maakte tijdens de Game Developers Conference in San Francisco echter bekend dat het om één en dezelfde game gaat. Het nieuwste deel uit de reeks heet Metal Gear Solid V: The Phantom Pain.

Bits2903_head

In het kort: de game wordt ontwikkeld voor de Xbox 360 en Playstation 3, speelt zich af in een open wereld en laat je spelen met hoofdpersoon Snake nadat hij negen jaar in coma gelegen heeft. De trailer is trouwens best sfeervol.

 

En hier ging het helaas ook nog over…

CEO Square Enix treedt af

Vorige week was het de CEO van Electronic Arts, John Riccitiello, die vanwege de slechte resultaten opstapte, deze week is het Yoichi Wada van Square Enix. Wada stond al aan de top sinds 2000, maar ziet door een tegenvallend jaar nu het doek vallen. De games Sleeping Dogs, Hitman: Absolution en de nieuwe Tomb Raider, die allemaal dit boekjaar verschenen, konden het tij niet keren.

 

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg Bits op Twitter: ‘@Bitspost’. Heb je onze recensie van Starcraft 2: Heart of the Swarm trouwens al gelezen?