Economie

Spanje achter Cyprus aan

29-03-2013 16:03

De Spaanse premier Mariano Rajoy smeekt Europa om nog meer clementie. De Spanjaarden willen het begrotingstekort dit jaar laten oplopen tot zes procent. Vierenhalf procent was afgesproken. 

De Spaanse economie is volledig vastgelopen. Spanje krijgt het dan ook lastig voor elkaar om het gat op de begroting te dichten. Rajoy gaat daarom op zoek naar nog wat extra clementie. De premier denkt de economie daarmee beter op gang te kunnen krijgen.

Clementie

Het gaat de Spanjaarden om extra clementie uit Brussel. Het tekort van zeven procent van het bruto binnenlands product zou dit jaar moeten worden teruggebracht tot vierenhalf procent. Dat gaan de Spanjaarden niet halen. Rajoy zou gaan voor één procent minder.

Via vierenhalf procent in 2014 zou het tekort teruggedrongen moeten worden naar drie procent in 2015.

Frankrijk

De cijfers in Frankrijk zijn iets beter maar ook de Fransen halen hun doelstellingen niet. Over 2012 hadden de Fransen een tekort van 4,8 procent waar 4,5 was afgesproken. Het is wel minder dan de 5,3 procent van 2011.

Voor het huidige jaar streven de Fransen naar 3 procent wat ze waarschijnlijk niet gaan halen. De EC gaf de Fransen alvast clementie van 3,7 procent.

Nederland

De Nederlandse cijfers waren niet heel veel beter. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte vanmorgen bekend dat het Nederlandse tekort over 2012 4,2 procent bedroeg. In 2011 was dit tekort nog 4,5 procent.