Wielrennen

Tour de Torentje

31-03-2013 17:57

Door liefhebbers wordt er al weken naar toe geleefd. De Ronde van Vlaanderen. Één van de mooiste voorjaarsklassiekers, zo niet de mooiste. Maar in ieder geval de mooiste klassieker van Vlaanderen, vandaar ook de bijnaam: ‘Vlaanderens mooiste’.

Hoogmis

Waar Parijs-Roubaix het symbool is voor heroïek, is de Ronde van Vlaanderen dat voor de romantiek van het wielrennen. De Vlaamse wielercultuur, die van speciaalbieren, van frietkotten, die van families aan de kant, van een volk in be- en ontroering, dat is de Ronde van Vlaanderen, de hoogmis van het voorjaar.

Voor Vlaamse renners wordt extra hard geklapt en gejoeld. Bijvoorbeeld voor Eliot Lietaer, 22-jarige wielrenner uit Zwevegem, gelegen aan het parcours van de Ronde van Vlaanderen. In 2007 werd hij derde bij de Ronde van Vlaanderen voor junioren. Zo’n renner waar het dorp trots op is, en terecht.

Op zijn fansite staat: “[…] Goed nieuws. Eliot rijdt de de Ronde van Vlaanderen. Vlaanderens mooiste. Met z’n allen dus massaal supporteren voor onze poulain. Wielerminnend Vlaanderen, geniet  ervan.”

Vlaanderen huilt

Zwevegem is trots. Ze staan aan de kant van de weg. Op 69 kilometer vanaf het startpunt van de Ronde ligt Zwevegem. Maar Eliot Lietaer haalt het niet. Hij valt na tien kilometer en moet opgeven. Zwevegem kan niet voor hem juichen. Volgend jaar beter, Eliot, dat weet ik zeker.

Niet alleen Zwevegem huilt. Heel Vlaanderen huilt als later ook Tom Boonen valt en moet opgeven. Boonen won vorig jaar, hij won veel. Maar geplaagd door tegenslag in het voorseizoen, won hij nog helemaal niets in 2013. Maar de Vlamingen bleven hopen. Op vandaag, op winst van Boonen in de koers die zijn hele voorjaar goed had kunnen maken. Maar ook dat lukte niet. Hij beëindigde zijn voorjaar met zijn lichaam om de stoeprand gevouwen. Wat restte Vlaanderen nog?

Prachtige finale

Wat ons allemaal restte: een prachtige finale met een strijd tussen de twee hoofdrolspelers van dit voorjaar, Sagan en Cancellara. Cancellara sprong op de Paterberg weg van Sagan en slingerde vervolgens de fabelachtige faabmachine aan. Noch Sagan, noch Roelandts, noch Sagan en Roelandts samen, noch het hele achtervolgende peloton samen, was hiertegen bestand.

Ook Zwevegem juichte. Want dit jaar misschien nog niet, maar volgend jaar wint Lietaer. Zeker en vast.

Irene van den Broek werkt voor D66 en schreef deze column omdat de andere Tour de Torentje mensen (@peterkwint, @huubbellemakers, @thiessenmark) dronken waren van de speciaalbieren in de Ekko. Bedankt, @hetiskoers!