Meatless monday

01-04-2013 17:00

Een onbekende groente doet zijn intrede: de pastinaak. Net als je denkt dat er geen nieuwe groenten meer te ontdekken zijn, zie je ineens die pastinaak verleidelijk bij de groentekraam liggen. Het uiterlijk zegt gelukkig niet altijd iets over het innerl-, eh, de smaak. Voor Linda Mertens was het liefde op het eerste gezicht. Deze week daarom de pastinaak centraal in Meatless Monday.

Pastinaak-preisoep met gember

Voor zes personen

In het boodschappenmandje:

300 gram prei
700 gram pastinaak
25 gram verse gember, gesneden
1 teen knoflook, gesneden
300 ml droge witte wijn
1,2 dl groentebouillon
peper, zout, paprikapoeder en tijm

Aan de bak

Snijd alle groenten in blokjes/reepjes/halfjes/kwartjes en was ze goed. Verhit olie in een pan. Let erop dat de pan groot genoeg is om straks alle gesneden groenten in te huisvesten. Voeg de prei en gember toe en bak 2-3 minuten op laag vuur.

Voeg de pastinaak toe en bak nog 7-8 minuten tot hij zacht begint te worden. Regelmatig roeren. Giet de wijn en bouillon erbij en breng aan de kook. Laat het op laag voor een klein half uur pruttelen tot de pastinaak zacht is.

Pureer de soep en breng op smaak met peper en zout, gooi er een eetlepel tijm en een theelepel paprikapoeder bij. Roer goed door en laat hem nog even op laag vuur staan zodat de soep weer op lekkere tempratuur is.

Quiche met spinazie en geitenkaas

Voor vier personen
Het is Pasen (omdat het gister de zondag na de eerste volle maan van de lente was) en dan moet er iets gedaan worden met alle verzamelde eieren. Er staat een kruidige quiche op het menu. Een lekkere spinaziequiche, omdat spinazie een van de mooie lentegroentes is. Vanaf maart is deze groente weer van Nederlandse grond te koop. Voor vegetariërs (en natuurlijk ook voor de carnivoor) is spinazie een belangrijke bron van vitamines, mineralen en ijzer. Het is wel een erg nitraatrijk product, dus eet het niet meer dan twee keer per week.

In het boodschappenmandje:

5 plakjes bladerdeeg/deeg voor hartige taart, ontdooid
600 gram spinazie
150 gram zachte geitenkaas (of feta, mocht je geitenkaas niet lekker vinden)
4 eieren
200 gram crème fraîche
3 tl oregano (kan vers of gedroogd)
handje verse basilicum, gesneden
pijnboompitten, geroosterd. Zoveel als jij lekker vindt
fles volle rode wijn

Aan de bak

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de ovenschaal (of quichevorm, mocht je die hebben) met het deeg. De plakjes moeten een beetje overlappen.

Verhit olijfolie in een wok en voeg steeds een handje spinazie toe, totdat alle spinazie geslonken is. Meng er de verse basilicum doorheen. Wanneer je voor verse oregano hebt gekozen mag je daar hetzelfde mee doen. Heb je voor gedroogde oregano gekozen dan gaat het zo meteen door het eimengsel.

Verdeel de spinazie en geitenkaas (in stukjes) over de deegbodem. Meng de eieren, de crème fraîche, peper, zout en eventueel de oregano goed door elkaar en schenk uit over de schaal. De oven in voor ruim een half uur.

Pak nu de fles rode wijn (indien hier nog niks mee is gedaan) en schenk een glaasje wijn in voor uzelf en uw tafelgenoten. Check na een half uur hoe ver de quiche is. Als deze een redelijk stevig en goudbruin is, is het klaar om opgepeuzeld te worden. Rooster de pijnboompitten en strooi over de quiche. Serveer met gemengde slasoorten, op smaak gebracht met wat een bosuitje, balsamico-azijn, olijfolie, peper en zout.