Buitenland

Britse staatssecretaris ‘zou kunnen leven van de bijstand’

02-04-2013 12:52

Een petitie heeft de Britse staatssecretaris van Arbeid en Pensioenen, Iain Duncan Smith (IDS), uitgedaagd om te leven van 53 pond (62 euro) per week. In een radio programma vertelde een marktkoopman maandag dat nadat er was gesneden in zijn huursubsidie, hij moest leven van 53 pond per week. De staatssecretaris, die in de uitzending was om zijn beleid te verdedigen, werd vervolgens gevraagd of hij ook van dat bedrag zou kunnen leven. Hij stelde dat ‘als het moest, hij het zou kunnen’. Dat was niet tegen dovemansoren.

Geen woorden maar daden

De petitie, die eist dat IDS een jaar lang leeft op 53 pond per week, heeft inmiddels meer dan 150.000 handtekeningen. Volgens de initiatiefnemer van de actie zou het huidige salaris van IDS ruim 1800 euro per week zijn. Bovendien woont hij in een leuk 16e eeuws pandje van 2 miljoen.

De hervormingen van de bijstand die momenteel in Groot-Brittannië worden doorgevoerd zullen ook effect hebben op kerken en goede doelen. Het snijden in de bijstand zorgt voor veel tegenstand. Volgens de regering zijn de bezuinigingen nodig om het beleid ‘eerlijk’ te maken in het huidige economische klimaat.