DGTL: Eerste festival van het seizoen ijskoud

02-04-2013 14:00

Na een lange winter mochten technoliefhebbers zaterdag eindelijk weer los op het eerste festival van het seizoen: DGTL. Een zomerse temperatuur was ver te zoeken, maar dat hield de feestende menigte niet tegen. Muts op, handschoenen aan: de festivalgangers hadden er zin in.

De organisatie lag in handen van Pleinvrees en STRAF_WERK. Tijdens de eerste, uitverkochte editie van DGTL op de NDSM-werf in Amsterdam Noord hadden zorgden ze al voor indrukwekkende namen als Joy Orbison, Oliver Koletzki, John Talabot en Âme.

Zelfgemaakte loods

In de zelfgebouwde loods Analog – naar het idee van de X-Ray, de befaamde technotent op Lowlands – gaat het dak er vanaf minuut één af. De beats dreunen door de borstkas en een paar stevige oordoppen zijn geen overbodige luxe. Een groot verschil met de Audio stage, waar wordt geklaagd dat de muziek achterin te zacht is.

Zonde van de set van Oliver Koletzki die daar vanaf 14 uur zijn kunstje doet. Toch weet hij met zijn swingende, melodieuze platen de verkleumde binnenkomers in de Audio binnen no-time warm te draaien. Vooraan gaan dan ook al snel de jassen, dassen en handschoenen uit.

Goede eerste keer

Afgezien van het tekort aan kluisjes – die zijn om 16 uur vol – is DGTL voor een eerste editie goed geregeld. Geen rijen bij de bar of muntjesautomaat, gratis toiletten en een strak georganiseerde terugtocht met de pont. Ook pluspunten voor het anticiperen: om 18 uur rijdt een truck met extra kluisjes het terrein op.

Na een set van Joy Orbison is de mainstage – genaamd Digital – vanaf 19 uur gereserveerd voor het Duitse deep houseduo Âme. Met een dj- en een live-set knallen de twee onverstoorbare heren de overvolle tent uit.

Levende discobal

Tijdens de set wordt het publiek getrakteerd op een performance van Bella Berlin, een levende discobal. Op het lichaam van deze Burlesque-danseres in spiegelpak is een lasershow geprojecteerd. Alle smartphones gaan de lucht in om al dansend de Cirque du Soleil-achtige act te filmen.

En terwijl het buiten steeds kouder en donkerder begint te worden, worden in de Digital meer en meer kledingstukken uitgetrokken. Condens stroomt van het dak, de menigte vergeet de ijzige kou en met de weergaloze platen van Âme wordt DGTL nu al een van de heetste festivals van het seizoen.