Politiek

Plasterk blijft zwijgen over Rosenmöller-kwestie

02-04-2013 18:40

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) blijft zwijgen over de mogelijke benoeming van Paul Rosenmöller tot waarnemend Commissaris van de Koningin in Utrecht. SP-Kamerlid Ronald van Raak wilde opheldering over de beschuldiging dat Plasterk de oud-GroenLinks-voorman wilde doordrukken als kandidaat. Ook wilde de SP’er weten waarom de opvolger van Roel Robbertsen (CDA) een waarnemende-Commissaris moet worden. Want Utrecht wil dat niet.

Plasterk schrijft nu als antwoord dat hij zich aan de Provinciewet houdt. Het Kabinet mag zelf besluiten of een waarnemende Commissaris wordt aangesteld. “Alvorens daartoe over te gaan hoort zij provinciale staten, tenzij gewichtige reden zich daartegen verzetten”, citeert Plasterk de wet.

Voor het blok gezet

Maar daar zit het probleem: volgens Frits Barneveld Binkhuysen, de inmiddels opgestapte fractievoorzitter van de Utrechtse VVD, werden de Utrechtse Staten vorige maand door Plasterk voor het blok gezet: het moest en zou Rosenmöller worden. Daarnaast willen de Staten – op PvdA en D66 na – een volwaardige Commissaris en geen waarnemende. Ondertussen zijn in Utrecht nu alle luiken omlaag. Woensdag wordt tijdens een Statenvergadering de opvolger van Barneveld Binkhuysen – Anita Vlam – toegevoegd aan de Vertrouwenscommissie die zich buigt over een nieuwe Commissaris. Daarna volgt een nieuw conclaaf.

En hoe zit het met Rosenmöller?

Maar wordt het nou Rosenmöller, wilden Kamerleden Van Raak en Martin Bosma – die laatste in opmerkelijke Kamervragen – weten. Plasterk blijft zwijgen: “In de procedure om te komen tot de benoeming van (wnd.) commissarissen van de Koningin wordt altijd volledige vertrouwelijkheid betracht. Om die reden ga ik niet in op de door u genoemde naam.”

En zo begint de krachtmeting tussen de Utrechtse Staten en de minister van Binnenlandse Zaken aan een nieuw hoofdstuk.