Buitenland

Vuurwapens verplicht in Amerikaans stadje

02-04-2013 16:49

Het is de natte droom van iedere NRA-aanhanger: gezinnen in het Amerikaanse stadje Nelson (Georgia) zijn vanaf vandaag verplicht om een vuurwapen in huis te hebben. De 1300 inwoners van het stadje dienen een wapen met kogels in bezit te hebben. Dit besloot de gemeenteraad gisteravond unaniem.

Symbolisch

De ‘Family Protection Ordinance’ is bedoeld als ‘noodgevallen management’ in het stadje. In Nelson is nauwelijks criminaliteit en er is slechts 1 politieagent aanwezig. Het is dus ook meer een symbolische maatregel; er staat namelijk ook geen straf op als je geen pistool hebt. Het lijkt dan ook meer een steunbetuiging aan het recht op wapenbezit en een boodschap richting eventuele misdadigers.

Veiliger

Voorstanders van wapenbezit in Amerika zijn als de dood dat Obama het in bezit hebben van een wapen aan banden zal leggen. In zijn jaarlijkse State of the Union kondigde Obama nog aan dat er strengere regels komen voor het bezit van vuurwapens. Deze plannen stuiten op groot verzet van onder andere de wapenlobby NRA.

Gemeenteraadslid Duane Cronic bracht het idee vorige maand in de gemeenteraad. Niet iedereen hoeft een pistool te hebben. Het wapen beminnende gemeenteraadslid vindt het dan wel zo schappelijk als veroordeelde criminelen, inwoners met een psychische of lichamelijke beperking en mensen die anti-wapens zijn de regel aan hun laars lappen. Cronic gelooft dat de straten van Nelson hierdoor veiliger worden.

Schoolmedewerkers

Het wapendebat is sinds de schietpartij op de school in Newtown, Connecticut weer flink opgelaaid. De stadjes Byron en Sabbatus in de staat Maine probeerde een dergelijke maatregel vorige maand ook al in te voeren, hier mislukte dit. In New York en Californie zijn de wapenwetten juist aangescherpt. In South Dakota is het sinds afgelopen maand zelfs mogelijk voor schoolmedewerkers om een wapen mee naar school te nemen.