De race om Culturele hoofdstad van Europa 2018

03-04-2013 11:00

Utrecht en Den Haag zijn al afgevallen, maar Leeuwarden is nog steeds in de race om Culturele Hoofdstad van Europa te worden in 2018. ‘Leeuwarden?’ hoor je de Randstedeling denken. Ja. Een prachtig pittoresk stadje in de noordelijke provincie Friesland met een kleine honderdduizend inwoners. Maar wat valt daar nou te beleven, behalve de Elfstedentocht schaatsen en Beerenburg drinken? ThePostOnline trok naar het hoge noorden en zocht het voor je uit.

Leeuwarden op de kaart

Wie de landkaart erbij pakt, z’n duim op Amsterdam legt en z’n wijsvinger op Leeuwarden, denkt misschien dat hem een enorme afstand te wachten staat. Maar zeker voor de doorrijders onder u is de hoofdstad van Friesland een waar genot om aan te doen: op de A6 en de A7 (vanaf Amsterdam maakt dat qua afstand niet uit) mag vanaf net iets buiten de Randstad tot bijna in het centrum van Leeuwarden 130 km/h worden gereden. Een uur en een kwartier klokten uw verslaggevers – de tussenstop bij het Monument op de Afsluitdijk (fameus vanwege de uitsmijters) niet meegerekend.

Maar goed, het gaat om cultuur, niet om asfalt. Als je Leeuwarden binnenrijdt, zie je eigenlijk niet meer dan een doorsnee Nederlandse middelgrote stad. Niets bijzonders. Vinexwijk aan de ene kant, winkelcentrum aan de andere kant. Dat werk. Dat de stad samen met Maastricht en Eindhoven strijdt om de titel van Culturele Hoofdstad 2018 doet daarom op het eerste gezicht de wenkbrauwen fronsen. Zéker als je bedenkt dat Utrecht en Den Haag eerder afvielen, twee steden met een prachtige stadshart.

Weekendje weg

Maar we hebben niet voor niets twee dagen uitgetrokken om het mooiste van ‘Ljouwert’ te ontdekken. Hotel Stadhouderlijk Hof is werkelijk prachtig (zeker omdat we de bruidssuite kregen, waarvoor dank), maar minder geschikt als je een low-budget weekendje weg wil. Daarvoor zijn in Leeuwarden genoeg goedkope en leuke bed & breakfasts.

Maar wat is er overdag en ’s avonds te beleven in het pittoreske noordelijke stadje? Daarvoor hebben we onderstaande lijst samengesteld. De grootste voordelen in onze ogen? Het bier is betaalbaar, ze hebben de leukste winkelstraat van Nederland, hebben een gevangenis omgebouwd tot cultureel centrum (!) en er zijn drie pleinen naast elkaar met terrassen. En of Leeuwarden daarmee culturele hoofdstad wordt? Wij zijn natuurlijk de jury niet, maar wij denken dat 058 absoluut een goede kans maakt.

Shoppen

Ondernemers noemen het ‘het best bewaarde geheim van Leeuwarden’: de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden. Zowel in 2010 als in 2012 werd de straat uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland.De reden: er zitten allemaal schattige, kleine zaakjes. Van delicatessenzaak Bellini (nr. 36) waar ze allerlei Italiaanse lekkernijen verkopen, tot verschillende kledingboetiekjes. Niet echt jong en hip, maar wel leuk om je moeder een keer mee naartoe te nemen.

Muziek

Leeuwarden kent een aantal dance-pioniers. Zo is daar Boris Bunnik die onder zijn verschillende aliassen internationaal ep’s en albums uitbrengt. Bunnik is inmiddels niet wekelijks meer in Leeuwarden te vinden, vaker staat hij achter de draaitafels in clubs over de hele wereld. Een andere opvallende figuur binnen de dance-scene in 058 is de eigenwijze techno-producer Delta Funktionen (Nies Luinenburg) die veel in Azië en op de Balkan draait.

Door de popacademie is Leeuwarden ook een broedplaats voor jonge popmuzikanten. Zo staat de Leeuwarder zanger Thomas Azier op dit moment in het voorprogramma van indie muzikant Woodkid. Ook de band Daily Bread timmert lekker aan de weg: ze stonden dit jaar voor de derde keer op het Noorderslag Festival en werden zij genomineerd voor een 3FM Award.

De Friese hoofdstad heeft twee poppodia – net zoveel als Amsterdam dus. Bijzonder is Podium Asteriks, dat wordt gerund door een berucht rebellenclubje uit de stad. Het podium staat bij boekers, muzikanten en publiek als vooruitstrevend bekend. Asteriks is gevestigd in de oude strafgevangenis Blokhuispoort, midden in het centrum van de stad. Zeker de moeite waard om even te gaan kijken, bijvoorbeeld op vrijdagmiddag tijdens de wekelijkse borrel.

De mannen en vrouwen achter het poppodium organiseren ook festivals in de stad, waarvan Welcome To The Village een internationale line-up heeft en moet gaan uitgroeien tot één van de grootste festivals van het land. Zeg maar dag tegen Lowlands!

Bier

Voor een biertje kan je in Leeuwarden goed terecht, want de kroegdichtheid is hoog en de prijs van een glas vloeibaar goud laag. Een selectie:

Café Het Hoekje
Legendarische kroeg midden in de hoerenbuurt waar je een keur aan kleurrijke karakters kan ontmoeten. De bierkratten worden via een ingenieuze glijbaan naar achter de bar vervoerd. Hoertjes puffen er uit, hoerenlopers ook en het is het stamcafé van de grote en kleine Leeuwarder penoze, aldus een insider.

Café De Stee
Al jarenlang ramvast in de nationale café top 5, bezet daar nu een derde plek en dat is niet voor niks. Jong, hip en relaxed publiek mengt zich probleemloos met stamgasten. Organiseren veel, prachtige zaak, leuk voor de vrijdagmiddagborrel en voor de technofeestjes op de zondagmiddag.

Café De Spoek
Midden in de stad en altijd bomvol. Er mag nog gerookt worden en dat laat men zich geen twee keer zeggen. Draaien altijd lekkere muziek en de bierkraan stroomt, zeer, zeer rijkelijk. Hip en happening Leeuwarden komt altijd wel eens langs op een avond. Zoals gezegd, altijd bomvol.

Eten

Omdat er tijdens een lekker weekendje weg ook goed gegeten moet worden hebben we een aantal (meer of minder) betaalbare mogelijkheden op een rijtje gezet:

Restaurant Eindeloos
Biologische ingrediënten uit de regio zijn hip en lekker. De maître-sommelier (wijn- en spijsman) van dit restaurant zorgt voor de beste combinaties. Ook restaurant recensist Iens denkt positief over Eindeloos, het restaurant mag zich dan ook Iens Topper 2013 noemen.

Leeuwarden Lounge
In dit mystieke restaurant kun je terecht voor kleine oosterse gerechten met namen als Korma Zardak (geraspte wortel, gebakken in zoetige- lichtpikante tomatensaus). Grote trek? Onbeperkt eten kan voor 20 euro. Om de avond helemaal Oosters af te sluiten rook je na het diner de loungebanken een waterpijp.

Restaurant ’t Kookpunt
Dit restaurant haalt haar verse vis rechtstreeks uit Harlingen en de kok verwerkt en rijpt het rundvlees zelf. Na een uitgelopen borreluurtje kan je hier ook terecht want de keuken is tot laat geopend.