Business

Lijk na lijk uit kast SNS

03-04-2013 16:51

Twee maanden geleden redde de Nederlandse staat SNS Reaal. Na de nationalisatie is de bank nog niet echt in rustiger vaarwater gekomen. Een bloemlezing uit de lijken die uit de SNS kast kwamen de afgelopen twee maanden.

Een belangrijke spil in het onderzoek naar SNS Reaal is Buck G. De oud-medewerker van Property Finance, de vastgoedpoot waar SNS over viel, zou betrokken zijn bij een fraudezaak. G. zou banden hebben met de Antiliaanse Orco bank van de familie Guis. Volgens de Telegraaf zou G. de familie bevoordeeld hebben bij een vastgoedtransactie en ‘er zelf ook een graantje van meepikte.’

Zwijggeld

G. zou een relatie gehad hebben met Hetty van der Laar. Juist, de zus van Irene. De ‘zakenpartner’ van G. zou zwijggeld ontvangen hebben om te zwijgen over fraude bij SNS. In plaats daarvan zou ze aangifte hebben gedaan bij justitie.

Ook Pieter G.wordt in verband gebracht met de zaak. Hij zou betrokken zijn geweest bij verdachte vastgoedtransacties in Spanje. Pieter G. werd op 12 maart gearresteerd. Ook de voormalig secretaresse van Buck G, Angelique S. werd gearresteerd vanwege de fraudezaak. Een fijne bank hebben we gekocht.

Jaarcijfers

De publicatie van de jaarcijfers van de nieuwe staatsbank is al een aantal keer uitgesteld. Eigenlijk zouden de cijfers over 2012 half april verschijnen. Dat doel is vooruit geschoven naar half juni.

Het gaat hierbij om de cijfers van 2012. Net voordat de bank in staatshanden kwam.

Bouwfonds

De Tweede Kamer hield een hoorzitting om van verschillende betrokkenen te horen hoe het zover heeft kunnen komen met SNS Reaal dat de Staat de bank moest nationaliseren.

Bij die hoorzitting zouden DNB-leden hebben verzwegen dat ze wisten van de fraude bij Bouwfonds in 2006. Volgens het FD moesten zowel oud-DNB directeur Arnold Schilder als divisiedirecteur Rudi Kleijwegt geweten hebben van de fraude bij Bouwfonds.

Volgens anonieme DNB’ers zou er bij DNB zijn gesproken over de fraude en moesten Schilder en Kleijwegt er dus van weten. De twee DNB’ers zouden dus een onjuiste verklaring afgelegd hebben.

Salaris

Het salaris wat de nieuwe CEO van de bank moest gaan verdienen zorgde nogal voor veel opschudding. 550.000 euro zou Gerard van Olphen waard zijn.

Ook over de bonussen van de verantwoordelijke CEO Sjoerd van Keulen ontstond volkswoede. Helaas bleek zijn bonus uit gekeerd te zijn in aandelen. En die waren niks meer waard.

Onderzoek

Arrestaties vanwege fraude via Curacao, liegen over het Bouwfonds en jaarcijfers die steeds maar worden uitgesteld. Gezellig bankje hebben we gekocht. Dijsselbloem heeft inmiddels een onderzoekscommissie ingesteld onder leiding van Rein Jan Hoekstra en Jean Frijns. Benieuwd waar die nog mee komen.