Buitenland

Nederlandse journalisten gearresteerd om Sotsji

03-04-2013 18:22

Opnieuw kritiek rondom de organisatie van de Olympische Spelen. De Nederlandse journalisten Rob Hornstra en Arnold van Bruggen doen onderzoek naar misstanden rondom de organisatie van Olympische Spelen. Ze worden vanwege het onderzoek keer op keer gearresteerd door de Russische overheid. 

Dat zegt Rob Hornstra tegen Knooppunt Kranenbarg. Hornstra en van Bruggen hebben runnen samen The Sochi Project. Een zogenaamd slow-journalism project waarbij ze misstanden rondom de Russische stad onderzoeken.

Separatisten

Vlakbij de stad in de Kaukasus woedt een voortdurende oorlog tussen islamitische separatisten en de Russische overheid. De Russen proberen de vrijheidsstrijd de kop in te drukken.

Om veilige Olympische Spelen te kunnen garanderen is het veiligheidsniveau nu al enorm opgeschroefd in de Russische stad. In totaal is er tweeënhalf miljard euro geïnvesteerd in veiligheid. De Russische overheid lijkt de strijd in de Kaukasus in de doofpot te willen stoppen. Journalisten als Hornstra en van Bruggen worden keer op keer gearresteerd omdat ze schrijven over de situatie in Sotsji.

Sauerbreij

Snowboardster en gouden medaillewinnares Nicolien Sauerbreij riep gisteren al op tot actie tegen misstanden in de Olympische stad. Volgens Sauerbreij zouden mensen werken voor anderhalve euro per uur en zelfs dat geld lang niet altijd krijgen. Voor de bouw van de Olympische schaatsbaan zouden inwoners van Sotsji zonder pardon uit hun huis zijn gezet.

Sauerbreij riep op om samen met de sportbonden om iets te doen tegen deze misstanden. “Ik zou er dolgraag iets aan willen doen. Maar in mijn eentje, als sporter, heeft het weinig zin. Met de internationale bonden zouden we er ruchtbaarheid aan moeten geven,” zei Sauerbreij tegen de NOS.

Beijng

In 2008 waren de Spelen in Bejing. Ook toen was er discussie over de nadelen die de Spelen hadden voor de Chinezen. In Nederland ontstond discussie over een boycot naar aanleiding van een ingezonden brief van Erik van Muiswinkel.

Hornstra roept overigens niet op tot een boycot van de Winterspelen in 2014: “Sporters en supporters kunnen er niks aan het IOC voor Sotsji heeft gekozen.”