Wielrennen

Verf-incident WK wielrennen was in opdracht van provincie Limburg

03-04-2013 17:19

De verf die in september vorig jaar was aangebracht op het parcours van het WK wielrennen in Limburg was onderdeel van een kunstproject in opdracht van de provincie Limburg. Dat schrijft commissaris van de Koningin Theo Bovens aan de Provinciale Staten van Limburg vanmiddag in een brief in bezit van ThePostOnline.

In de nacht van 19 op 20 september werd op grote delen van het parcours verf aangebracht. De organisatie van het WK vond dit onveilig en besloot dat de verf verwijderd moest worden. De kosten hiervan: 78.000 euro. De provincie Limburg en de gemeenten waar het parcours lag deden aangifte. De politie startte vervolgens een onderzoek naar de daders.

5000 euro subsidie

Naar nu blijkt had een ambtenaar van de provincie opdracht gegeven aan de Academie Beeldende kunsten van de Hogeschool Zuyd om een project te maken rondom het WK. Voor deze ‘open opdracht’ werd 5000 euro subsidie verstrekt.

Betrokkenen zwegen

Nadat er commotie ontstond over het ‘kunstproject’ besloten de hogeschool, de kunstenaars en de betrokken ambtenaar te zwijgen over de gang van zaken. Bovens noemt dit in zijn brief ‘een onjuiste beoordeling van de ernst van de situatie en onjuist gedrag dat, nadat gebleken was dat het project een volstrekt verkeerde uitwerking kreeg, niet actief melding is gemaakt van de gang van zaken’.

Limburg onderzoekt aansprakelijkheid

De ambtenaar in kwestie wist niet precies wat de kunstenaars zouden ondernemen, de Hogeschool noemde het een ‘artistiek onderzoek’. Bovens heeft nu het Openbaar Ministerie ingelicht over de gang van zaken. Daarnaast gaat de provincie nu onderzoeken wie precies aansprakelijk gesteld kan worden voor de gang van zaken.