Buitenland

Eiland Guam niet bang voor Noord-Korea

04-04-2013 13:09

Afgezien van een bejaarde die een blikje extra bonen meeneemt bij de supermarkt, is het Amerikaanse eiland Guam nog niet in paniek. Terwijl de afweerraketten geplaatst worden, is het eiland druk bezig met het veroordelen van een moordenaar en een nieuw restaurant dat naar Guam komt. De waan van de dag blijft intact.

Waardering

Ja, er moest even een welkomstcomité worden georganiseerd voor de militairen die de raketten kwamen brengen. Die afgevaardigde, Madeleine Bordallo (80), meent dat Noord-Korea helemaal niet de middelen heeft om de aanval daadwerkelijk uit te voeren, maar toch is ze blij met de hulp van het Pentagon.

Geen big deal

Het lokale nieuwsstation van Guam sprak met meerdere eilandbewoners die niet onder de indruk waren. “Noord-Korea heeft in het verleden al vaker gedreigd met een aanval. Ze zullen altijd vijandig blijven en rare dingen doen” aldus een 35-jarige vrouw. Een jongen van 24 vind het ‘niet echt een big deal’ en anderen zeggen gewoon met hun dagelijkse bezigheden druk te zijn. Alleen een man van 75 zegt extra blikken voedsel te hebben gekocht en de ramen dicht te houden, omdat hij ‘las dat dat moest in de krant’.

Restaurant

De headlines van de krant koppen verder met ‘vader beschuldigd van moord op dochter’ en ‘baby overreden door man die achteruit reed’. Een andere nieuwssite voor Guam, Alltop, bericht eveneens slechts over de reacties van de bewoners op het nieuws. Verder is het eiland enthousiast over een nieuw restaurant dat komt, Applebee’s.

En Zuid-Korea?

Klik hier voor het gesprek met correspondent Bas Verbeek in Zuid-Korea: “Ze zijn het hier heel erg gewend, die oorlogstaal”.