Binnenland

Gehandicaptenzorg Limburg is failliet

04-04-2013 14:17

De rechtbank van Maastricht heeft de Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL) donderdag in staat van faillissement verklaard. Het bedrijf biedt specialistische zorg en ondersteuning aan cliënten met niet-aangeboren hersenletsel, mensen met zware fysieke beperkingen en cliënten die afhankelijk zijn van ademhalingsondersteuning. Het faillissement werd aangevraagd door Speciaal Vervoer Limburg (SVL) en Tara-manda BV wegens betalingsachterstanden voor onder meer het vervoer van SGL-cliënten in Zuid-Limburg.

De twee bedrijven zeggen dat ze nog zo’n 1,4 miljoen euro tegoed hebben van SGL, een instelling die zo’n 1400 cliënten heeft in geheel de provincie Limburg en 550 medewerkers heeft. Bij de zorg instelling wil niemand reageren, en wordt verwezen naar de curator. Connexxion neemt momenteel het vervoer over voor de cliënten van SGL, nadat SVL het vervoer van SGL-cliënten had stilgelegd om betaling af te dwingen.

Malversaties

SGL zegt echter op haar beurt nog geld tegoed te hebben van SVL, waarover discussie bestaat over het precieze bedrag. De rechter heeft zich door dit moddergooien niet van de wijs laten brengen, en heeft besloten dat voor dit verweer onvoldoende bewijs is.

Er zijn al langer problemen binnen de zorg instelling in Limburg. Guus de J. is een adviseur van SVL, en oud-bestuurder van SGL, hij is in december vorig jaar op straat gezet na een accountantsonderzoek van KPMG. Uit dat onderzoek zou blijken dat er spraken was van malveraties. Tegen De J. loopt momenteel een onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) naar mogelijke fraude met zorggeld.