Buitenland

Mexicaanse blogger over drugskartel was jonge vrouw

04-04-2013 17:10

Voor de eerste keer heeft de blogger achter de wereldberoemde website ‘Blog Del Narco’ een interview gegeven. In een samenwerking tussen The Guardian en The Texas Observer deed Lucy (niet haar echte naam) een boekje open over wie ze is en waarom ze de waarheid over Mexico alleen anoniem kan opschrijven.

Angst

Drie jaar lang schreef ze over afrekeningen, drugsoorlogen, corruptie, geweld en afpersing. Journalisten die berichtten over de druggerelateerde incidenten werden in het gunstigste geval bedreigd, in het slechtste vermoord. Het zorgde voor een mediastilte rondom dergelijke gebeurtenissen. Maar Lucy, hoewel ze dagelijks in angst leeft, schreef verder. Ze werd een van de belangrijkste bronnen van informatie, niet alleen voor burgers, maar ook voor de regering, politie én de druggangs zelf.

Machismo

‘Ik denk niet dat mensen dachten dat ik een vrouw was’, zo zegt Lucy. ‘Maar ik ben midden 20, woon in Noord-Mexico en ik ben een journalist. Ik ben een vrouw, single en ik heb geen kinderen. En ik houd van Mexico’. Ze zegt dat haar onthulling een harde klap is voor de Mexicaanse ‘machismo’.

Lijken

Blog del Narco staat erom bekend afschuwelijke foto’s van lijken te publiceren, omdat ze anders niet worden geïdentificeerd. Tegenstanders verwijten de blog van ‘reclame’ en het jatten van materiaal.

Hoewel Lucy net een vaste baan heeft aangenomen, blijft ze verder schrijven aan het blog. Bovendien is er een boekversie uitgekomen: ‘Dying for the Truth: Undercover Inside the Mexican Drug War by the Fugitive Reporters of Blog del Narco’.