Weten & Tech

Cloud computing: de redding of reddeloos?

05-04-2013 12:54

Google, Microsoft, Dropbox, Cisco en Amazon zijn allemaal voorbeelden van bedrijven die clouddiensten aanbieden. Het onafhankelijk van locatie en tijdstip werken zal de komende jaren bevorderd worden met de ontwikkelingen op het gebied van cloud computing. Daarmee worden online diensten aangeboden via een externe server.

Voor werknemers die veelvuldig genoodzaakt zijn om op een flexplek te werken is deze ontwikkeling een verademing. Het is minder noodzakelijk om terug te gaan naar kantoor.

Werken in de cloud

Clouddiensten bieden vele voordelen. Allereerst kan op grote schaal informatie worden gedeeld met collega´s. Het zijn veilige systemen die cybercriminelen minder goed kunnen kraken. De updates worden door de aanbieder van de clouddienst doorgevoerd en niet door de losse computers van klanten.

Ook wordt er vaak alleen betaald voor de diensten die daadwerkelijk worden gebruikt in plaats van een breed aanbod aan diensten die nu op bedrijfsnetwerken staan. Daarnaast maken clouddiensten in veel gevallen gebruik van meerdere servers, waardoor de diensten ook beschikbaar blijven wanneer één van de servers uitvalt.

Gevaren

Een internetverbinding en een inlog zijn voldoende om gebruik te maken van de cloud. Toch loert hier ook het gevaar. Het gebruik gaat bepaald worden door de snelheid van het internet in plaats van de processor in de computer. Voor bedrijven die werkplekken aanbieden voor flexwerkers zal het belangrijk worden om een goede internetverbinding aan te bieden.

Daarnaast dient rekening te worden gehouden met de huidige ontwikkelingen in de Verenigde Staten op het gebied van online opsporingsmethoden. De Patriot Act en de Foreign Intelligence  Surveillance Act zijn voorbeelden van wetten die het voor opsporingsdiensten mogelijk maken om informatie op te vragen bij Amerikaanse clouddiensten, ongeacht de origine van de klant.

Vorderen

Ook de gegevens van Nederlandse klanten zijn dus te vorderen. Dit geldt voor de servers die zich in de Verenigde Staten bevinden. Nederlandse clouddiensten kunnen dus ook gebruikmaken van deze Amerikaanse servers.

Minder afhankelijk van tijd, minder afhankelijk van locatie en binnenkort minder afhankelijk van apparaten. Het werken vanuit de cloud biedt meer vrijheid voor bedrijven en particulieren. Toch rest de vraag of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Is het een nieuwe boost in de digitale samenleving? Ik denk het wel.