Economie

Europa kort op ontwikkelingshulp

05-04-2013 15:44

Ontwikkelingssamenwerking is niet alleen in Nederland een hot topic. Door de economisch ongunstige tijden in Europa wordt overal in de EU beknibbeld op de hulp voor de allerarmsten. De hulp nam vorig jaar voor het tweede jaar op rij af en ging daarbij in het sterkste tempo achteruit sinds 1997, dat meldde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) deze week.

In 2011 nam de hulpstroom vanuit de EU al met 2 procent af. In 2012 werden deze nogmaals met 4 procent gekort. Het is voor het eerst sinds 1996 en 1997 dat de uitgaven twee jaar achter elkaar zijn gedaald.

Middeninkomens

Vooral in de landen die de eurozone nogal kopzorgen bezorgen werd er hard gesnoeid in het hulpbudget. Zo halveerde Spanje de uitgaven, en liet Italië het budget met 35 procent afnemen. Landen waar het relatief beter gaat zette ook de zaag in de ontwikkelingssamenwerking. België liet het bedrag met 13 procent dalen, en Nederland kortte zo’n 6,6 procent.

De hulp is verschoven van de armste landen, naar middeninkomenslanden. Zo ontvingen Afrikaanse landen in totaal bijna 22,5 miljard euro minder hulp dan in 2011. Dit kwam mede doordat er in dat jaar nog veel hulp werd verleend in het kader van de Arabische Lente.

Donor

De OESO verwacht echter wel dat de hulpuitgaven dit jaar weer licht zullen stijgen. De Europese Commissie in Brussel betreurt het dat de meeste EU-lidstaten nu de hand op de knip houden als het aankomt op ontwikkelingssamenwerking. De commissie zegt dat we moeten blijven streven naar onze gemeenschappelijk doelstelling om in 2015 0,7 procent van het totale bruto nationaal inkomen in de EU aan hulp te besteden.

Commissaris van ontwikkelingssamenwerking Andris Piebalgs benadrukt dat de EU, ondanks alle besparingen, nog steeds meer dan de helft van de wereldwijde ontwikkelingshulp levert. De unie bleef in 2012 nog steeds de grootste donor voor de Derde Wereld. De EU-lidstaten zullen echter fors meer aan ontwikkelingshulp moeten uitgeven om aan hun verplichtingen te voldoen, aldus Piebalgs.

BTW-loze maand

In Nederland wil ook het kabinet het bedrag voor ontwikkelingssamenwerking versoberen. De oppositie zegt dit echter niet te pikken. Alleen de PVV is van mening dat het hulpbudget geheel zou mogen verdwijnen. De partij van Wilders pleitte gisteren nog om het ontwikkelingsbudget in te ruilen voor een BTW-loze maand om de Nederlandse economie weer op gang te krijgen.