‘Messi-achtige cijfers van Wilfried Bony’

07-04-2013 00:56

Vitesse strijdt nog volop mee om de titel. Dat is de conclusie na een nauwelijks spectaculair voetbalavondje in Arnhem. Tegenstander NAC werd eenvoudig met 3-0 verslagen en daarmee is de zevende overwinning op rij voor de ploeg van Fred Rutten een feit. Grote man aan de kant van Vitesse was natuurlijk Wilfried Bony, de Ivoriaanse spits die twee doelpunten maakte en nu nog steviger bovenaan de topscorerslijst staat met maar liefst 29 treffers. “Messi-achtige taferelen”, aldus een lachende Van Ginkel na afloop.

Kampioenskandidaat

Iedereen in Arnhem was het met elkaar eens: de wedstrijd tegen NAC was geenszins hoogstaand. Maar daar gaat het in de beslissende fase van de competitie niet om. “We zijn nu gewoon tevreden met het resultaat, al kan ik me voorstellen dat het voor het publiek vandaag soms saai was”, stelt Marco van Ginkel. “We creëerden te weinig kansen en waren slordig in balbezit. Maar aan de andere kant hebben we goed verdedigd en nauwelijks iets weggegeven.”

Juist de machteloosheid van NAC maakte de wedstrijd er niet spannender op. Dat was voor het publiek in Arnhem echter geen reden voor kritisch gejoel of fluitconcerten. “Je merkt dat het kampioenschap gaat leven bij de supporters, de sfeer wordt iedere wedstrijd beter en mensen geloven dat we iets moois kunnen bereiken.”

Mede dankzij topscorer Bony durft Van Ginkel ook voorzichtig aan de titel te denken. “Ik geloof dat hij nu veertien goals in de afgelopen acht wedstrijden heeft gemaakt, dat zijn Messi-achtige taferelen, hè? Ik hoop dat hij deze vorm de laatste vijf duels kan vasthouden, wie weet wat er dan allemaal kan gebeuren.”

Opvolger

Hoe spijtig het voor de Vitesse-supporters ook is, Bony heeft aangekondigd na dit seizoen zeker te willen vertrekken uit Arnhem. “Dan zullen we als team nog harder moeten werken”, meent aanvaller Mike Havenaar. “Bony is zo sterk en explosief, hij is altijd aanspeelbaar in het strafschopgebied en dan blijft hij ook nog rustig voor de goal.”

Op de vraag of Havenaar de ondankbare taak van Bony’s opvolger al op zich kan nemen, zegt hij: “Ik leer wel veel van hem, hij geeft me tips op de training. Ik zal mijn uiterste best doen net zoveel goals te maken, maar zo sterk als Bony zal ik nooit worden.”

Champions League

Nog vijf duels en Havenaar kan zomaar met de schaal in zijn handen staan. Vitesse heeft een relatief makkelijk programma, al wachten nu twee uitwedstrijden bij Roda JC en Feyenoord. “Als we deze duels goed doorkomen zie ik ons op z’n minst tweede worden. Ajax en PSV zijn de grote favorieten, maar die spelen volgende week nog tegen elkaar. Wij moeten proberen de voorronde van de Champions League te bereiken.”

Europees voetbal en dan het liefst op het hoogste niveau, dat spreekt Van Ginkel ook wel aan. Het 20-jarige talent zou graag in de Champions League spelen, maar denkt nog niet na over een transfer naar de kampioen, als Vitesse het niet wordt. “Ik heb gelezen dat ik op het schaduwlijstje van Ajax sta, maar op internet zag ik veel meer geruchten voorbijkomen. Ik hou me daar niet mee bezig, voorlopig heb ik nog een tweejarig contract bij Vitesse en ik heb het hier prima naar mijn zin.”