Buitenland

David Cameron in anti-Europa stedentrip

08-04-2013 11:19

De Britse premier David Cameron bezoekt maandag zowel Madrid als Parijs. Later deze week zal hij ook Berlijn bezoeken. De aanleiding van het bezoek is het referendum dat Cameron wil houden over het lidmaatschap van Groot-Brittannië aan de Europese Unie. Cameron wil Hollande en Merkel waarschuwen dat steun voor het lidmaatschap onder de Britten ‘flinterdun’ is en dat er radicale hervormingen in de verdragen moeten komen.

Uitzonderingen

Cameron wil in nieuwe verdragen zien dat landen zich niet aan alle regels hoeven te houden. Voordat het Britse publiek wordt gevraagd of ze nog bij de EU willen horen, moeten er volgens de premier radicale hervormingen komen in de afspraken. Pas dan kunnen de Britten zich uitspreken.

Op veel steun van Hollande of Merkel hoeft hij waarschijnlijk niet te rekenen. De eurozone zit diep in de financiële crisis waarbij een nauwe samenwerking van belang is. Een ‘flexibele’ EU is op dit moment niet wenselijk. Dat geldt ook voor leden buiten de eurozone.

Appeltje eitje

Maandag zal Cameron eerst Mariano Rajoy in Madrid bezoeken alvorens in Parijs te dineren met Hollande. Tegen de Spaanse media heeft de premier al verteld dat hij ervan overtuigd is dat de verdragen hervormd zullen worden.