Imagine Filmfestival: van knus naar futuristisch

09-04-2013 10:00

De futuristische stijl van het filmmuseum sluit goed aan op de fantastische film, maar het knusse tintje dat de krakerige ruimtes van Kriterion met zich meedroeg ontbreekt. Toch is de overstap van de (relatief kleine) zalen in Oost naar een (makkelijk bereikbaar) complex in Noord te begrijpen. Imagine filmfestival begon na drie jaar Kriterion uit de voegen te barsten in de kleine bioscoop. Inmiddels heeft Imagine bij Eye haar voorlopige thuis gevonden.

Vrijwilligers

De (voornamelijk vrijwillige) medewerkers van Imagine hebben er duidelijk zin in. De fans van de fantastische film offeren vrije dagen op bij reguliere werkgevers en staan ons vriendelijk te woord over het hoe en wat van de openingsfilm en over de films waar zij vooral naar uitkijken. Dat geeft gelijk dat ‘ons kent ons’ gevoel wat veel goedmaakt wat de knusheid betreft.

Openingsceremonie

Een enorme meute verzamelt zich rond 19.30 voor de openingsceremonie. Chris Oosterom doet de introductie van het festival. In 2012 nam hij het stokje als artistiek directeur van Phil van Tongeren over en uiteraard werd Van Tongeren middels een speech, een bos bloemen en een applaus uit de zaal door zijn opvolger bedankt voor de 28 jaar dat hij zich voor Imagine heeft ingezet.

Neil Jordan

Ieder jaar geeft Imagine een lifetime achievement award weg. Deze is dit jaar voor Neil Jordan bestemd. De man achter films als The Crying Game, Ondine en Interview with the Vampire. Dit jaar kun je tijdens Imagine de nieuwste vampierfilm zien van Jordan: Byzantium. Maar, zoals Jordan zelf aangaf in zijn bescheiden dankbetoog van 3 zinnen; “ik heb niets met vampierfilms, ik heb er alleen toevallig twee gemaakt.” Overigens werkt Jordan op dit moment aan zijn volgende film, een ghost story waar hij zelf erg naar uitkijkt. Met een beetje mazzel zien we die bij Imagine 2014 terug.

Cineville

Er is nog even onduidelijkheid over de Cineville pashouders (voor het eerst kun je dit jaar met je Cinevillepas naar alle films). De vrijwilligers van Imagine weten niet precies hoe het zit en de medewerker van Eye weet me te vertellen dan kaartjes voor films die niet op die dag spelen niet kunnen worden opgehaald, ondanks dat een medewerker van Eye dit een week of 2 geleden toegezegd heeft. Sta je dan met je 23 reserveringen. De communicatie over het verkrijgen van Cineville kaartjes was vooraf aan het festival al niet geweldig maar ik vermoed dat het naarmate de week vordert recht gaat trekken. In ieder geval een leuk punt voor de evaluatie lijkt me.

Petra Sielias (twittert ook) doet de hele week verslag van het AFFF: Imagine Filmfestival.