Politiek

Don’t mention the war!

10-04-2013 17:42

Deze week bracht de Russische president Vladimir Poetin een bezoek aan ons land. Het bracht duizenden Nederlanders op de been om te protesteren tegen de anti-homowetgeving en de onderdrukking van LGBT’s in Rusland. Dat is mooi.

Een repressief despoot als Poetin hoeft in Nederland niet te rekenen op een warm onthaal. Wij zongen en scandeerden, wij hielden borden omhoog.

Ludieke borden (PUTIN: GO HOMO!), grimmige borden (MUGABE, KADAFFI, ASSAD, PUTIN), absurde borden (HITLER+STALIN=PUTIN).

Poetin zei: “Seksuele minderheden worden in Rusland niet onderdrukt”.
Wij dronken een glas en deden een plas, daarna gingen we naar huis. Poetin ook.

Marokkanenprobleem

Een dag later verscheen op ThePostOnline een opiniestuk van Geert Wilders en Joram van Klaveren . Onderwerp: het Marokkanenprobleem. Het vermeende probleem waar vorige week over werd gedebatteerd in de Tweede Kamer. ’s Nachts, omdat de toon en de inzet van het debat het daglicht niet verdragen konden. Het ware probleem is het relatief hoge aantal criminele Marokkaans-Nederlandse jongeren, een probleem dat werkelijk niemand ontkent.

Het probleem volgens Geert Wilders en zijn gevolg: de Marokkaan.

En meer specifiek: de Islam. Voor het gemak noemt Wilders het niet eens meer een ideologie, zoals voorheen, maar een ziekte, en het grootste probleem in Nederland van de afgelopen eeuw. Laat dat even op u inwerken. Het grootste probleem in Nederland van de afgelopen eeuw.

Niet de Tweede Wereldoorlog, niet de Hongerwinter, niet de Jodenvervolging: de Islam.

Maar zeg niet dat Geert Wilders niet met oplossingen komt! Want zie hier zijn panklare en ‘direct uitvoerbare’ oplossingen: huis- en wijkuitzetting, denaturalisatie en ten slotte, deportatie.

‘Don’t mention the war!’

U begrijpt, na lezing van het opiniestuk liggen er meer Godwins op de loer dan paparazzi in de tuin van Rafael van der Vaart. Maar wij persen de kaken op elkaar en zitten op onze handen, om niet te wijzen en te roepen wat ieder weldenkend mens denkt.

En dat is gek. Want is niet uitgerekend voor Geert Wilders de vrijheid van meningsuiting het grootste goed? En ligt zijn aantrekkingskracht voor zijn talloze volgeling niet uitgerekend in het benoemen van wat verzwegen wordt?

Welnu, he may not walk the walk, he sure does talk the talk.

Zwijgende meerderheid

Het verbaast me dat een man als Poetin zoveel woede en verontwaardiging kan opwekken, dat wij massaal de straat op gaan. Dat wij bereid zijn de straat op te gaan ter verdediging van gediscrimineerde minderheden in Rusland. Maar dat wij zwijgen en onze schouders ophalen wanneer er in ons eigen land een hele etnische groep gecriminaliseerd en in hoek gezet wordt.

Het verbaast me dat wij, Nederlandse, Turkse, Surinaams, Antilliaanse, Marokkaanse en weet-ik-wat-voor Nederlanders, ons niet óók beledigd voelen door een man als Geert Wilders, die roept om integratie, maar intussen de Marokkanen stelselmatig uitmaakt voor tuig en de islam voor een ziekte. Die voorstelt om criminelen van een specifieke afkomst uit huis te zetten, hun paspoort af te pakken en ‘het land uit te knikkeren’.

Het verbaast me dat wij niet massaal wakker liggen van het feit dat de 24 zetels waarop Geert Wilders in de peilingen kan rekenen: bijna 1,5 miljoen mensen die het blijkbaar eens zijn met de ideeën en de uitspraken van Geert Wilders.

Slechts heel eventjes winden wij ons op. Op Twitter. Op internetfora. Bij de koffieautomaat.

Wij zingen niet, wij scanderen niet. Wij houden geen borden omhoog.

Wij zwijgen en kijken weg. Als dat maar geen Godwin oproept…

@FlorisLieshout.