Politiek

Frans Timmermans de Facebook-koning

10-04-2013 18:57

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zit vanavond bij De wereld draait door om te praten over zijn Facebook-account. Uw verslaggever is meer gaan Facebooken nadat hij in een fittie terechtkwam met de bewindsman. Een kleine selectie uit de Facebook-wall van Timmermans: de Acht van Timmermans.

1. Fittie!

De zomer van 2012, Timmermans is nog gewoon Kamerlid. Hij is ontstemd over een tweet van uw verslaggever inzake de JSF, tikt een Facebook-bericht en eindigt in een artikel op HP/De Tijd. Facebook is leuk!

2. De Selfkicker

Het is november 2012. Is dit nou die ‘Dreesiaanse uitstraling’ (dixit Mark Rutte) van het nieuwe kabinet? Schijnbaar, Timmermans zet zichzelf dus op Dreesiaanse wijze op Facebook. “White Tie met decoraties, maximaal 3 plaques”, schrijft de bewindsman omringd door goud.

3. Timmermans stopt!

Wederom november 2012. Timmermans stopt met Facebook omdat hij ziek wordt van de agressieve reacties op zijn Facebook. Aanleiding: het Palestijns-Israëlisch conflict.

4. Hij is wedergekeerd!

Halverwege december keert Timmermans tóch terug op Facebook. Hij geeft aan zelf te blijven schrijven. Nadat uw verslaggever hem een persoonlijk bericht schrijft met de vraag of er een voorlichter tussen Timmermans en zijn Facebook-fans zit, luidt het antwoord: “Deze mail zie ik alleen zelf.”

5. In de aanval tegen Baudet c.s.

Eind januari, Thierry Baudet publiceert zijn pamflet over de toekomst van de Europese Unie. Timmermans reageert op Facebook: “Jullie willen uit de EU, wees daar eens eerlijk over, dan weet NL ook wat jullie voor ogen staat.” Om te vervolgen: “Als ik zo’n ingezonden stuk van Baudet en zijn medestanders lees, waarin zij een referendum eisen, denk ik: Mannen (het zijn alleen maar mannen), begin eens met eerlijk te zijn over wat jullie willen. Dat afgezaagde “we willen een ander Europa”, dat ken ik nu wel. Jullie willen uit de EU, wees daar eens eerlijk over, dan weet NL ook wat jullie voor ogen staat.”

6. Over de gebelgde Belg

Het is mid-februari. Bart de Wever, burgemeester van Antwerpen en leider van de Vlaams-nationalistische N-VA, klaagt dat hij geen toegang heeft tot prmeier Mark Rutte. Timmermans meldt ogenblikkelijk op Facebook dat hij De Wever twee weken eerder graag willen ontmoeten tijdens een bezoek aan de zuiderburen. Maar De Wever had het te druk; hij had namelijk al een afspraak met de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD). “Teveel Nederlandse belangstelling?” vraagt Timmermans zich af.

7. Euro-takiya?

Wederom februari: Timmermans wordt door financieel-geograaf Ewald Engelen (lid van de Bende van Baudet) aangevallen op een optreden in Buitenhof. “Lees nu pas het hele stuk van Engelen over mij. Oef, voor hem ben ik echt de baarlijke duivel. Wat ik ook mag zeggen, ik kan nooit goede bedoelingen hebben, in zijn ogen. Kennelijk lijd ik aan een soort euro-takiya. Zo is ieder debat natuurlijk onmogelijk.”

8. De meest recente update

TF