Voetbal

Voetbalvrouw gezocht (m/v)

10-04-2013 16:30

We gaan er niet aan ontkomen. Momenteel zijn het nog de voetbalvrouwen die de roddelbladen vullen. “Yolanthe verspilt 25.000 per week!!1!”, we kijken er bijna niet meer van op. Maar terwijl we nu nog gniffelen om het ‘nieuws’ dat Sylvie mogelijk met Zlatan aanpapt, zien we een sportieve ontwikkeling bij het vrouwenvoetbal die waarschijnlijk straks ook merkbaar zal zijn in gossip-land.  We willen toch straks allemaal weten met wie Daphne Koster een beschuitje knabbelt? Dat kan wel eens heel gevaarlijk worden.

Mannen op de achterklap

Het is onoverkomelijk. Het vrouwenvoetbal is in opkomst. Het niveau stijgt, het aantal fans stijgt en ondanks de 3-1 nederlaag van de Leeuwinnen tegen de Verenigde Staten bekijkt iedereen de ontwikkelingen positief.  Wie de term ‘voetbalvrouwen’ googelt ziet de verschuiving plaatsvinden. Langzamerhand trekt vrouwenvoetbal steeds meer media-aandacht en het kan niet lang meer duren… De voetbalman komt eraan.

“Anouk Hoogendijk slaat begeerde Jan Kooijman aan de haak.” Zomaar een kop naast de foto van Wilma Nanninga in de Privé afdeling van de Telegraaf. Albert Verlinde zal ongetwijfeld de Voetbalman van de week invoeren terwijl de roddelbladen naarstig op zoek gaan shoppende vriendjes van de Ajax Vrouwen. Ondertussen komt er een serie op SBS6: ‘Voetbalmannen’

Slecht vooruitzicht man

Voor de vrouwen is dit prachtig. De broek aan, de kostwinnaar en een publieke toyboy. Niet meer die afhankelijke golddiggers maar de verdiener. Daar tegenover staat de pijnlijke toekomst voor de voetbalman. Naar alle waarschijnlijkheid een tv-bekendheid die in zijn hoogtijdagen gekoppeld wordt aan een bekende voetballende vrouw. Denk aan Sylvie en Rafael toen het allemaal begon maar dan andersom.

In eerste instantie lijkt hij de wereld aan zijn voeten te hebben; een mooie baan, een leuk centje en een bekende, begeerde vrouw, want tja, dat het pertinent onjuist is dat alleen lelijke vrouwen voetballen weet iedereen tegenwoordig. Langzamerhand wordt hij alleen maar in beeld gebracht in relatie tot zijn voetbalmeisje en ziet hij zijn eigen imago dalen. Net als we nu Yolanthe op tv zien en we denken: “Ah dat meisje van Sneijder doet weer ‘ns wat.” Totdat je op een gegeven moment louter gekend wordt als man van…

Bekende mannen van Nederland, let dus op. Weet waar je aan begint. Leuk voetbalmeisje hoor ik u denken, voor je het weet ben je de voetbalman van. En hoe heerlijk het ook is vertoeven in de skybox, hoe makkelijk netwerken het is en hoe interessant je je ook voelt. Als mensen zich afvragen: “wat deed die man van Hoogendijk ook al weer?” is het te laat.