Binnenland

David Pinto: ‘Marokkaan die het goed doet is uitzondering’

11-04-2013 10:40

Hoogleraar-directeur Inter-Cultureel Instituut David Pinto (zelf Joodse Marokkaan) doet in een gesprek met de Volkskrant nog een schepje boven op het door Wilders aangezwengelde “Marokkanendebat”. Pinto zegt dat er wel degelijk sprake is van een Marokkanenprobleem. Alleen denkt hij niet dat de islam daar iets mee te maken heeft:

“Het is geen islamitisch probleem. Ik heb net een Russische vrouw gesproken die onderzoek doet naar de drugsmaffia hier. Ze was geschokt, want die blijkt grotendeels in handen van Joden. Ik heb haar meteen gevraagd: Marokkaanse Joden? Ja dus. Marokkanen vormen in alle landen een probleem. Als het aan de islam zou liggen, zouden ook Turken een probleem vormen. Wilders’ diagnose klopt niet.”

Volgens Pinto vormen “Marokkanen een probleem” door hun opvoeding en cultuur:

“Marokkanen vormen een probleem door hun belabberde opvoedingsmethoden en vooral door een soort ingebakken minderwaardigheidscomplex […] De opvoeding is echt belabberd. Marokkaanse kinderen weten nooit waar ze aan toe zijn. De ene dag klimmen ze op schoot bij vader die dat leuk vindt en trekken aan zijn baard, de volgende dag doen ze dat weer en krijgen ze een pak slaag. Er is geen enkele zekerheid.”

De hoogleraar zegt dat het echt heel erg slecht gaat met Marokkanen in Europa:

“Ik ben nog steeds de enige eerste generatie- Marokkaan die hoogleraar is in Nederland. In heel Europa zijn er misschien zes. Dat is toch treurig. Marokkanen doen het niet goed. […] Marokkanen die het goed doen zijn een uitzondering.”

Om het af te maken noemt hij het “Marokkanenprobleem” in Nederland zo groot dat “hele wijken ontoegankelijk zijn”.