Premier League voert doellijntechnologie in

11-04-2013 16:15

Vanaf volgend seizoen maken clubs in de Premier League gebruik van doellijntechnologie. In alle twintig stadions én op het heilige Wembley zullen deze zomer camera’s worden geïnstalleerd door het Britse bedrijf Hawk-Eye, ook wel bekend uit de tennissport. De FA volgt dus de FIFA, die eerder bekend maakte het technologisch hulpmiddel in te zullen zetten tijdens de Confederations Cup in 2013 en het WK in Brazilië in 2014.

“Ik ben altijd een voorstander geweest om doellijntechnologie in het voetbal toe te passen”, zegt Alex Horne, vertegenwoordiger van de Engelse voetbalbond. “Er zijn alleen dit seizoen al zo’n twaalf situaties noemen waarbij de scheidsrechter niet goed kon beoordelen of de bal over de lijn is geweest, om niet te spreken over de bekende momenten tijdens wereldkampioenschappen.” Met de laatste opmerking doelt Horne onder andere op de arbitrale blunder in de wedstrijd Engeland – Duitsland op het WK van 2010.

Horne juicht het gebruik van het moderne controlemiddel op eindtoernooien nog meer toe: “Juist in knock-out fases is de kans klein dat fouten van de scheidsrechter nog rechtgetrokken worden. Tijdens een heel seizoen zijn teams toch minder afhankelijk van de soms lastige waarnemingen voor scheidsrechters.”

Het hoofd van de Spaanse voetbalbond, Francisco Roca Perez, heeft aangekondigd het Engelse voorbeeld snel te willen volgen: “Ik verwacht dat we over twee of drie jaar ook gebruik zullen maken van doellijntechnologie, eerst bekijken we het systeem en de kosten. We zijn er in ieder geval groot voorstander van.”