Binnenland

Amsterdam Oost pakt zwaarlijvigheid aan

12-04-2013 17:32

Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik (PvdA) heeft vandaag een sportplan gepresenteerd voor het stadsdeel Oost in Amsterdam. Bijna een kwart van de kinderen is te zwaar, en dat probleem wil Elatik oplossen. Maar is het niet belangrijker om niet-westerse allochtonen te leren zwemmen? Allochtonen hebben twee keer zo veel kans om te verdrinken als autochtonen.

Rekent u mee?

Er zijn in Amsterdam 374.399 allochtonen, waarvan 29% van Turkse of Marokkaanse komaf. Dat maakt 108.575 Turken en Marokkanen in Amsterdam.

Van die 108.575 Marokkanen en Turken, kan er dertig procent niet zwemmen. Drie procent van deze groep geeft aan niet op zwemles te gaan wegens religieuze of culturele redenen.

Dat zijn meer dan 3250 Marokkanen of Turken die niet op zwemles gaan, omdat het niet ‘haram’ zou zijn. Nog eens bijna twee procent mocht niet zwemmen van diens ouders. Komen we op bijna 5000 allochtonen in Amsterdam die geen zwemles mochten.

Geen beleid

Jaarlijks sterven er zo rond de 80 mensen door verdrinking. 170 kinderen en 500 volwassenen houden blijvend letsel over door verdrinking.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen van allochtone komaf twee tot drie maal zo grote kans hebben om te komen te overlijden ten gevolge van verdrinking. 40% van de kinderen die betrokken zijn bij een verdrinkingsincident zijn van allochtone komaf, terwijl maar 20% van de kinderen allochtoon zijn. Terwijl dus 5000 Marokkanen en Turken zwemles weigeren.

Miriam Hülsmann, persvoorlichter van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, laat weten dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen allochtonen en autochtonen wat betreft het schoolzwemmen.

Het lijkt er geenszins op dat Amsterdam doorheeft dat er 5.000 kinderen moeten leren zwemmen. Ondanks culturele of etnische bezwaren.