Kunst

Club 27: live hard, die young

12-04-2013 12:00

Vandaag is Don Blackman overleden, op 60 jarige leeftijd ging hij ten onder aan kanker. Blackman die in 1982 een geweldig album afleverde heeft het nog toch z’n zestigste gered. Gered inderdaad, er bestaat een illustere lijst met artiesten die nooit verder dan hun 27ste zijn gekomen. Daarom gaat het deze week over de club van 27 en ga ik in op enkele opmerkelijke leden van de club.

De eerste op de lijst is Alexandre Levy die op 17 januari 1892 overleed. Nu weet ik niet veel over de man maar na wat research kom ik er achter dat Levy een van de meest invloedrijke pianisten in Brazilië was. Zo invloedrijk dat er elk jaar nog een prijs in zijn naam wordt gegeven aan een muzikant in Brazilië.

Cross-over

Verder volgen nog wat obscure artiesten tot we bij één van de eerste toppers aankomen die nooit verder kwamen dan 27. Jesse Belvin overleed op 6 februari 1960. In 1954 scoorde hij samen met Curtis Williams de hit Earth Angel, wat hem een grote status opleverde. Dit omdat het een zogenaamde cross-over hit is, wat inhoudt dat hij als één van de eerste zwarte muzikanten succes had bij een wit publiek. Er werden meer dan een miljoen kopieën verkocht van de singel. Helaas stierf hij in een auto-ongeluk.

Iets verder op de lijst kom ik nog een interessante naam tegen, namelijk Brian Jones. Deze man zal bij de oudere lezers een belletje doen rinkelen, want hij is een van de originele leden van The Rolling Stones. Naast multi-instrumentalist was hij ook de bandleider, tot hij een maand voor zijn dood de band verliet omdat hij overschaduwd werd door Jagger en Richards.

Volgens de eerste bassist van The Stones Bill Wyman was hij echter de rode draad van The Rolling Stones: “He formed the band. He chose the members. He named the band. He chose the music we played. He got us gigs. […] Very influential, very important, and then slowly lost it – highly intelligent – and just kind of wasted it and blew it all way.” Hij is te horen op alle vroeger releases van The Stones en natuurlijk op een van mijn favoriete Stones tracks Paint It Black waarop hij de sitar speelt. Mede door een groot drugsprobleem verdronk Jones op 3 juli 1969 in zijn zwembad.

Omgedraaide gitaar

De volgende op de lijst in Jimi Hendrix. Deze man behoeft volgens mij geen verdere introductie. Enorme ster, drugsgebruiker, rebel en genie, hij was het allemaal. Hij speelde links op een omgedraaide rechtshandige gitaar en deed waar hij zin in had, bewezen door deze opname waarin hij midden in Hey Joe besluit dat het toffer is om een ode aan Cream te brengen dan z’n single te pluggen op tv. Helaas overleed Jimi Hendrix op 18 september 1970 nadat hij geen lucht meer kreeg en niet meer kon ademhalen.

Na Hendrix volgen Janis Joplin, die in 1970 aan een heoïne-overdosis overleed, en Jim Morrison van The Doors die in 1971 na een hartaanval het einde zag in Parijs.

Club 27 is geboren

Tot 1994, terwijl de lijst bleef groeien, had niemand echt nagedacht over de club van 27. Tot Kurt Cobain besloot een einde aan zijn leven te maken. Kwade bronnen denken dat Cobain bewust besloten heeft om zichzelf op zijn 27ste van het leven te beroven om in het zelfde rijtje als zijn illustere voorgangers te komen. Zijn moeder zei nog tegen hem: “Now he’s gone and joined that stupid club. I told him not to join that stupid club.” Club 27, de club van 27 was geboren. Cobain schudde de muziek wereld midden jaren 90 wakker met Nirvana tot hij het leven niet meer zag zitten en op 5 april 1994 besloot een einde er aan te maken.

Live hard, die young

Na Cobain werden nog 11 mensen lid, totdat de club van 27 er op 23 juli weer een zwaargewicht bij kreeg. Op die dag werd Amy Whinehouse dood in haar huis gevonden. Ook zij behoort tot de club van 27. Na hits als Valerie en Rehab ging ze ten onder aan jaren lang drugs- en drankmisbruik. Daarmee vertegenwoordigt ze een groot deel van de lijst. Een opvallende overeenkomst is dat veel artiesten die weg vielen moeite hadden om met de verleiding van drugs en alcohol om te gaan (en opvallend veel dodelijke auto-ongelukken). Misschien is dit wel het motto is van de Club 27. Live hard, die young!

DJ D-Rok (Daan Koekelkoren) draait onder andere op Wicked Jazz Sounds, Lovebirds en Zwarte Koffie, schrijft en produceert eigen tracks, maar is ook niet te beroerd om ons te onderwijzen in zwarte muziek.