De gewone wijndrinker is niet interessant

12-04-2013 13:00

Wij, het ordinair volk dat af en toe een wijntje weghakt vinden wijnexperts of nog erger, ‘de beroeps’ behoorlijk irritant. Ze spreken een eigen – vaak nietszeggende en onnozele taal. Ze hebben vreemde gebruiken en doen het voorkomen dat hetgeen ze doen ontzettend interessant is en wat wij doen vooral niet.

Huis(vrouwen)wijn

Gelukkig is dat behoorlijk aan het veranderen. Wie drinkt er eigenlijk geen wijn? Nu zijn er lieden die vinden dat bij het wijndrinken allerlei rare dingen moeten worden verkondigd. In het ‘echte’ wild gehoord: ‘Geestige wijn met speels en levendig rood fruit.’

Ook schijn je als ‘gewone’ vrouw niet in staat te zijn om te proeven: ‘Geef mij maar huiswijn hoor, ik heb er toch geen verstand van.’ Nog zo één die gehoord is in het veld.

Warme wijn

Verschillende etiquette over hoe wijn te drinken zijn bullshit. En nauwelijks te onderbouwen in de huidige Zeitgeist. Bijvoorbeeld dat het chique staat om je wijnglas bij de steel, of doe eens echt ingewikkeld, bij de voet vast te houden. En niet, hou je wijnglas vast, bij de kelk.

De oorsprong van dit verfijnde gebruik is dat je wijn warm zou worden van je handen. Of dat het jachtwater op je pols het aroma van de wijn zou kunnen beïnvloeden. Misschien wil je wel dat je wijn wat warmer wordt, als bijna iedereen witte wijn steenkoud serveert. En heb je helemaal geen jachtwater gebruikt omdat je van jezelf al hemels ruikt.

Slurpende beroepsproevers

Ook zo’n mooie: alleen professionele wijnproevers mogen slurpen bij het wijnproeven. Kom op zeg! Slurpen is dus wat jou onderscheidt van de beroepsproever. En die begrijpt heus wel dat je eigenlijk nooit in staat bent om wijn écht goed te proeven als je niet slurpt.

Juist door te slurpen kun je optimaal van jouw wijn genieten. Op deze manier zuig je extra zuurstof in je mond. En die O2 bevrijdt alle aroma’s. Zou de wijnmaker het ook niet als een belediging opvatten, als je niet optimaal van haar of zijn wijn zou genieten? Slurpen dus. Wel zachtjes, want geluidsoverlast is dan weer niet chique.

Laura is eigenaar van restaurant Spaarne 66 in Haarlem en medewerker van de WijnSpijs Wandeling.