Gert-Jan Verbeek: ‘Teveel introverte jongens bij AZ’

12-04-2013 17:38

“De selectie van AZ kent geen krachtpatsers en te weinig extroverte spelers,” dat stelde Gert-Jan Verbeek op de persconferentie in aanloop naar het duel tegen FC Utrecht. De tegenstander van zondag heeft juist een fysiek sterke ploeg en staat keurig zesde in de eredivisie. Volgens Verbeek is het krachtsverschil echter geen reden tot zorg: “Wij hebben onze speelwijze aangepast aan de kwaliteiten van de spelers. FC Barcelona speelt ook zonder krachtpatsers.”

Volgens Verbeek dankt FC Utrecht de goede prestaties dit seizoen aan het 4-4-2 systeem dat onder Jan Wouters gespeeld wordt. Daarbij beschikt de ploeg uit de Domstad over fysiek sterke spelers. “Zij hebben inderdaad veel jongens met kracht in de ploeg. Bij ons is dat minder het geval, vandaar dat we ook een andere speelwijze hebben.”

Verbeek vervolgt: “Pontus Wernbloom was onze laatste krachtpatser, maar we hebben ook met een lichtgewicht-middenveld van Valencia gewonnen. Het is dus geen vereiste, want FC Barcelona speelt ook zonder krachtpatsers. Ja, alleen Carlos Puyol eigenlijk.”

Introvert

Hoewel Thomas Lam terugkeert van een schorsing, zal verdediger Etiënne Reijnen zondag in de basis staan. “We hebben het een aantal wedstrijden met Thomas geprobeerd. Hij is een introverte jongen en weinig coaching helpt het team denk ik niet. Dat onderdeel moet Thomas nog ontwikkelen, net als meer jongens in de ploeg.”

“In deze spelersgroep zitten karakterologisch teveel introverte jongens. Dat moet ideaal gezien een goede mix zijn.” En dan, grappend: “Je hebt ook mensen die extreem extrovert zijn , zoals ik. Maar ja, dan moet je weer regelmatig bij de KNVB in Zeist komen…”