Super Sunday!

12-04-2013 11:42

De temperatuur schiet omhoog, de terrasjes lopen vol en het zonnetje kijkt heel af en toe om het hoekje. Het lijkt erop dat het ein-de-lijk voorjaar is. Als we de weermannen moeten geloven krijgt de lente vanaf zondag ruim baan. Heel sportminnend Nederland gaat deze prachtige lentedag doorbrengen op de bank, want zondag is het voor de sportfanaten ‘Super Sunday’.

Marathon van Rotterdam

Al vroeg barst het spektakel los. Meer dan 30.000 lopers en een kleine miljoen toeschouwers reizen af naar de havenstad voor de 33e  Rotterdam Marathon. De winnaar komt ongetwijfeld uit Afrika maar met Michel Butter hebben we gelukkig weer een Europese topper in onze gelederen. De ‘Witte Keniaan’ leeft en traint in het Afrikaanse hooggebergte en is de belangrijkste kandidaat om in de toekomst het nationale record van Kamiel Maase (2.08.28 uur.) uit de boeken te lopen. Vorig jaar kwam de 27-jarige Butter in Amsterdam al tot een prachtige tijd van 2.09.58 uur. Hij voegde zich in een bijzonder rijtje. Want alleen de eerder genoemde Kamiel Maase en voormalig Europees kampioen Gerard Nijboer doken ooit onder de twee uur en tien minuten. Nadat de Coolsingel heeft meegedeind met Lee Towers zijn ‘You’ll Never Walk Alone’ wordt het deelnemersveld klokslag half 11 weg geschoten.

Draaien en keren in Limburg

Veel tijd om bij te komen van het Afrikaanse geweld is er niet. Want een paar honderd kilometer verderop verzamelt de wereldtop van het wielrennen zich voor de enige Nederlandse klassieker: de Amstel Gold Race. Philippe Gilbert en het toptalent Peter Sagan gaan als grote favorieten van start in deze heuvelklassieker. Maar een verrassing is in deze – draai en keer – koers absoluut niet uitgesloten. Vorig jaar kwam Enrico Gasparotto, totaal uit het niets, nog juichend over de streep. Het parcours is iets aangepast. Net als vorig jaar tijdens het WK wielrennen ligt de finish niet op de top van de Cauberg, maar een kilometertje verderop. Tijdens dat WK kreeg Philippe Gilbert de regenboogtrui om zijn schouders gehangen. De nummer drie van dat wereldkampioenschap, Alejandro Valverde, is zondag ook van de partij. Hebben de Nederlanders dan nog iets in de melk te brokkelen? Het lijkt er niet op. Bauke Mollema, Niki Terpstra en Lars Boom mogen hoogstens tot de outsiders worden gerekend.

Het dessert

Het toetje van de dag is het treffen tussen PSV en Ajax. Bij een overwinning van Ajax kunnen de heren uit Eindhoven de titel wel op hun buik schrijven. Maar wint PSV dan komen beide ploegen weer op gelijke hoogte en is de spanning dus weer helemaal terug. De Amsterdammers moeten het doen zonder sluitpost Kenneth Vermeer. Hij moet twee wedstrijden toekijken na de rode kaart die hij vorige week kreeg tegen Heracles. PSV kan geen beroep doen op de geblesseerde Jurgen Locadia. Om 16:30 uur blaast scheidsrechter Björn Kuipers voor het eerst op het fluitje. Ruim anderhalf uur later wordt in het Philips Stadion de balans opgemaakt.