Binnenland

Vrije Universiteit presenteert nieuwe Diederik Stapel

13-04-2013 10:00

Een nieuwe Diederik Stapel-affaire dient zich aan. De aan de VU verbonden, reeds gepensioneerde, hoogleraar politieke antropologie Mart Bax blijkt veel feiten over zijn veldwerk in Bosniƫ uit de duim te hebben gezogen. Dat concludeert de Volkskrant na eigen onderzoek.

Niet alleen zijn veldwerk in Bosniƫ blijkt omstreden: maar liefst eenderde van de wetenschappelijke publicaties die Bax op zijn naam heeft staan bestaan niet.

Ook was Bax niet aanwezig op conferenties waarvan hij zei wel aanwezig te zijn geweest.

Twijfelachtig

In de 35 jaar dat Bax vaak sensationele wetenschappelijke ontdekkingen deed, waren er altijd veel collegawetenschappers die aan Bax’ werk twijfelden. De VU zegt echter “nooit signalen te hebben opgevangen dat er iets niet in de haak zou zijn.”

Een half jaar geleden onthulde onderzoeksjournalist Frank van Kolfschooten al dat veldonderzoek van Bax in Brabant grotendeels was verzonnen. Als reactie daarop kondigde de VU een intern onderzoek aan. Dat onderzoek is nu nog altijd niet gestart.

‘Vervelende vergissingen’

Mart Bax zelf reageert in een brief (pdf) aan de Volkskrant op de aantijgingen. Volgens hem berusten zaken op “vervelende vergissingen” waar hij zelf weinig aan heeft kunnen doen.