Explosies tijdens marathon van Boston

15-04-2013 21:04

Met updates en foto’s– Er heeft zich tijdens de marathon van Boston een explosie voorgedaan bij de finish. Amerikaanse media melden dat er sprake is van twee explosies in het Fairmount Copley Plaza Hotel. Dat ligt nabij de finish lijn van de Boston Marathon die vandaag plaatsvindt. De explosie vond plaats rond 20.50 uur Nederlandse tijd, tien voor drie ‘s middags lokale tijd. Er stonden 73 Nederlanders ingeschreven voor de marathon, het merendeel was de finish al gepasseerd voor de explosies.

Derde bom aangetroffen

Het hotel fungeert als het hoofdkwartier van de marathon. Persbureau Reuters houdt een live-blog bij., close-up van de explosie hier. In de stad is een derde bom aangetroffen, meldt de Boston Globe. Deze wordt gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Het moment van de explosies


De staat Massachusetts viert vandaag Patriots’ Day. Die dag worden de eerste veldslagen herdacht van de Amerikaanse Onafhankelijksheidsoorlog. Charles P. Pierce van Esquire schrijft dat Timothy McVeigh hierdoor geïnspireerd was toen hij op 19 april 1999 zijn aanslag pleegde in Oklahoma.

Verdachten

CBS News citeert een politiewoordvoerder die zegt een mogelijke verdachte te hebben op beelden van een beveiligingscamera. “Autoriteiten heeb een verdachte geïdentificeerd, die op dit moment bewaakt wordt bij een ziekenhuis in Boston waar hij wordt verpleegd aan granaatwonden.”

De New York Post meldt dat een Saudische man zou zijn aangehouden als verdachte. Politiewoordvoerders ontkennen dit. En ook andere bronnen spreken het verhaal van NYP tegen.

Speech Obama

President Obama heeft maandag rond middernacht (Nederlandse tijd) zijn medeleven met de slachtoffers betuigd. “Op een dag als vandaag zijn er geen Democraten of Republikeinen. We zijn allemaal Amerikanen”, zei Obama. Volgens de president is het nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de explosies. Hij beloofde de Amerikanen dat de verantwoordelijken gevonden zullen worden en zich zullen moeten verantwoorden voor de rechter.

Explosie 3 Explosie 2Explosie 5
Explosie 6Explosie 8Explosie 10

New York
In New York is men in de hoogste staat van paraatheid. Bij het kantoor van ‘Veterans Affairs’ in Manhattan zijn twee ‘verdachte koffertjes’ aangetroffen. De politie ontruimt de omgeving en heeft de Explosieven Opruimingsdienst erbij geroepen. Volgens de New York Post is de aangehouden verdachte een 20-jarige man, afkomstig Saudi-Arabië.
timessquare

Live-beelden vanaf de finishlijn

Boston Marathon Finish Line

En nog een video. Scherper dan de vorige: