Media & TV

Wijnberg, help Max Pam de lente door!

15-04-2013 13:30

Journalist, schrijver en schaker Max Pam is opgestapt bij het Parool. De krant heeft geen geld meer om medewerkers ‘enigszins redelijk te betalen’, volgens Pam op Twitter. Arme Max. Natuurlijk, er is een euro- en kredietcrisis maar we hebben het hier over De Grote Max Pam.

30.000 euro voor de knipseldienst

De crisis gaat gelijk op met Pam. In 2009 verliet hij woedend HP/De Tijd vanwege de nieuwe hoofdredacteur Jan Dijkgraaf. Pam zei niet te willen werken voor een voormalig Sp!ts-columnist, de werkelijke oorzaak was dat de sanerende Dijkgraaf het contract van Pam had opengebroken. Ook moest het volgens Dijkgraaf maar eens afgelopen zijn dat Pam voor 30.000 euro per jaar gebruikt maakte van de ‘knipseldienst’ LexisNexus om ‘gratis’ de krant te lezen. En was die vier weken doorbetaalde vakantie per jaar nou echt nodig voor freelancer Pam? Ja, natuurlijk was die nodig, Dijkgraaf! De Grote Max Pam kan niet jaarlijks honderden schaakrubrieken, media-columns en literaire recensies afscheiden zonder een welverdiende vier weken doorbetaalde rust.

Weg, terug en weer weg

Gelukkig keerde Pam in 2011 weer terug bij HP/De Tijd. Maar dat avontuur duurde kort, te kort. De nieuwe hoofdredacteur Daan Dijksman ging nóg meer korten op het honorarium van Pam. Pam zei vervolgens niet langer in een ‘entourage van amateurisme’ te willen werken. “Op een gegeven moment wordt het slecht voor je naam.”

En nu weg bij het Parool. Omdat hoofdredacteur Barbara van Beukering weigert haar portefeuille te trekken. Schaakrubriek weg, mediacolumn pleite. Heet dat nou vernieuwing, Van Beukering?

Er gloort hoop!

HP/De Tijd geen geld, het Parool geen geld. Zul je zien dat de Volkskrant binnenkort ook aan de prijs gaat proberen te morrelen.  Nee, het zit Max Pam niet mee, verdorie. Maar er gloort hoop! Want het is maar goed dat Rob Wijnberg op een miljoen euro zit. Nietwaar, Max?