Binnenland

Schokkend! 12 keer per dag geweld in ziekenhuis

15-04-2013 08:51

Elk dag vindt in Nederland twaalf keer een geweldsmisdrijf plaats in een ziekenhuis. Een behandelaar of ziekenhuismedewerker wordt dan slachtoffer van verbaal geweld, spugem duwen, trekken en in mindere maten geschopt of geslagen. Soms is dit geweld zo ernstig dat de geweldspleger de toegang tot het ziekenhuis moet worden ontzegd. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De 12 geweldsgevallen per dag zijn een omgerekend gemiddelde. Het gaat om 4500 gevallen van geweld per jaar in één van de 93 ziekenhuizen.

Daders zijn meestal onder invloed van alcohol of drugs. Soms ook zijn het “mensen met een kort lontje”, of “bezorgde” familieleden.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is “geschokt” over deze cijfers maar kan helemaal NIETS doen. Ze promoot dus nu maar weer het “doen van aangifte”.

De kans dat een aangifte ook daadwerkelijk bij een rechter komt is nihil (1,8 procent).

Sinds kort mag medisch personeel ook anoniem aangifte doen. Dit nadat veel gevallen van zeer zwaar geweld werden genegeerd omdat anoniem aangifte onmogelijk bleek en de hulpverlener geen zin had in wraakacties.

Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen noemt het geweld ‘niet acceptabel’.

Over een jaar zal uit nieuw onderzoek blijken dat het aantal geweldsdelicten in ziekenhuizen weer is gestegen. De minister zal dan weer geschokt zijn.