Imagine filmfestival: Het verhaal achter de zombiefilm The Battery

16-04-2013 12:00

In The Battery volgen we 2 voormalig honkballers die proberen te overleven in een post-apocalyptische wereld waar een zombie outbreak om zich heen slaat. Een low-budget genre-film die zeker zijn mannetje staat tussen grotere (zombie) producties. Eindelijk een frisse injectie in het momenteel zo populaire zombie-genre. Aan ons de eer om de hoofdrolspelers Jeremy Gardner (tevens schrijver en regisseur) en Adam Cronheim (die de productie op zich nam) aan de tand te voelen.

Het is een eeuwenoude discussie in het zombie genre: Trage versus snelle zombies. In The Battery hebben jullie gekozen voor de trage zombies, is dat een bewuste keuze?

Jeremy: “Zeker. Snelle zombies zijn voor deze film niet geschikt. Op het moment dat iets met een sneltreinvaart achter je aan jaagt gaat je adrenaline vanzelf pompen en is het ontwijken en vechten tegen de zombies een stuk ‘makkelijker’. Bij trage zombies zit het enge in de dreiging die blijft loeren. Het feit dat een zombie in zijn eentje op zich makkelijk te ontwijken is, maar een hele horde al snel dodelijk wordt is dan veel angstaanjagender. De eerste zombie film die indruk op me maakte was Night of the Living Dead van Romero. Daardoor ben ik altijd al meer van de langzame dan de snelle variatie geweest. In een van de scenes komt dit goed naar voren doordat Ben (gespeeld door Gardner) vrij laconiek een zombie van zich af duwt. Tegelijkertijd staat er nog een andere zombie bij en ik hoor van het publiek terug dat ze, ondanks dat de zombies traag, toch met een ongemakkelijk gevoel kijken alsof er elk moment iets mis kan gaan. Dat wilde ik bereiken. Een bij is niet eng, maar als er een hele zwerm met pissige bijen op je af komt ga je wel een blokje om.”

The Battery is een zombie film waarin de zombies een bijrol spelen, vanwaar die keuze?

Jeremy: “Ik wilde een film maken waarin het plot en de karakters centraal staan en niet de zombies of de outbreak op zich Het verhaal is meer gericht op de ontwikkeling van een stel vrienden tegen wil en dank die moeten omgaan met de situatie zoals hij is. Zombies zijn daarvoor als middel geweldig, maar ze zijn nooit het doel geweest. Zie het zoals in Jaws (een van Gardner’s favoriete films). Eigenlijk gaat Jaws niet over een aanvallende haai maar over de mensen er omheen die met het probleem om moeten gaan. Dat maakt de film sterk.”

In de film wordt door Mickey (gespeeld door Cronheim) aangegeven dat ze elkaar eigenlijk amper kennen en toevallig samen honkbalde. Jullie hebben elkaar slechts een maand voor de eerste draaidag ontmoet, hielp dat bij het uitspelen van ‘vrienden tegen wil en dank’?

Adam: “Niet echt. Doordat de crew van de film beperkt was en we in relatief korte tijd veel moesten schieten waren we enorm intensief bezig. Met zo’n intensiviteit leer je elkaar ook erg snel kennen. Dag 2 vlogen de opmerkingen over zweetvoeten al voorbij en het vasthouden van het ‘amper kennen’ van elkaar was daardoor niet van toepassing.”
Jeremy: “De persoon die in eerste instantie Mickey zou spelen trok zich terug en ik moest gaan zoeken naar vervanging. Een wederzijdse vriend van ons kwam met de mededeling dat een vriend van hem acteur is én vroeger op een hoog niveau honkbal gespeeld had. Ik vroeg me gelijk af waarom hij me dat niet eerder gemeld had, hahaha.”

In de film zien we Ben geregeld met 2 sigaretten tegelijk in zijn mond. Hoe zit dat?

Jeremy: “Het komt voort uit een scene die we uiteindelijk uit de film geknipt hebben. Ben en Mickey komen bij een benzinestation en aangezien ze allebei fanatiek roken nemen ze gelijk wat peuken mee. De enige sigaretten die ze nog kunnen vinden zijn echter van die lange dunne. Ben besluit dan ‘whatever, ik rook er wel twee tegelijk’, dan lijkt het nog wat’.”

The Battery komt in Juni digitaal uit en op dit moment wordt er wereldwijd contact gelegd met distributeurs voor DVD en Blu-Ray.