Wie is de beste trainer van de eredivisie?

16-04-2013 12:46

De genomineerden voor de Rinus Michels Awards 2013 zijn bekend: Frank de Boer, Ronald Koeman, Art Langeler, Fred Rutten en Jan Wouters. Op 10 mei zal tijdens het Nederlands Trainerscongres de winnaar worden gekozen door alle hoofdtrainers uit de eredivisie.

Titelkandidaten

Vorig jaar werd Ronald Koeman door zijn collega’s als de beste trainer van het seizoen bestempeld. Ook dit jaar heeft Koeman verrassend goed gepresteerd met zijn onervaren selectie, al lijkt de stiekeme hoop op de landstitel na afgelopen weekend vervlogen te zijn. De achterstand op koploper Ajax bedraagt zes punten.

Ook Fred Rutten heeft zijn club Vitesse serieuze kampioensspanning laten ervaren. Er was wel eens wat ophef en rumoer bij Hollywood aan de Rijn en Rutten is hier letterlijk wel eens ziek van geweest, maar met nog vier wedstrijden te spelen staan de Arnhemmers keurig tweede en behoort de voorronde Champions League zomaar tot de mogelijkheden. Het kampioenschap is met vijf punten achterstand op Ajax ver weg. Rutten won de prijs overigens al eerder als coach van FC Twente in 2008.

Revelaties

Art Langeler vertrekt na dit seizoen bij PEC Zwolle en daar zal best even om gerouwd worden. De coach die de Zwollenaren met verzorgd voetbal op de 14e plek bracht en zeer waarschijnlijk de nacompetitie (play-offs) ontloopt, is vanaf volgend seizoen Hoofd Opleidingen bij PSV. Het zal niet makkelijk worden voor de nieuwe coach Ron Jans om de prestaties van Langeler te evenaren.

Jan Wouters, de man die afgelopen zondag nog met 6-0 verloor bij AZ, is met FC Utrecht zo goed als zeker van play-offs voor Europees voetbal en dat had niet iedereen verwacht. FC Utrecht pakt dit seizoen in de slip stream van de titelkandidaten opvallend veel punten en dat gebeurt toch zonder al te noemenswaardig spelersmateriaal. Goed werk van Wouters, dus.

Favoriet

Tot slot Frank de Boer, de trainer die kenbaar heeft gemaakt wel tien jaar bij Ajax te willen blijven. Daar drinken de supporters op, want de derde titel op rij onder zijn leiding ligt voor het oprapen. De visie van Frank is goed terug te zien in het dominante positiespel en de drang naar perfectie. Frank is altijd op de goede weg, maar nooit tevreden. Ook niet bij een 1-5 voorsprong bij NEC.  Naast het derde kampioenschap maakt De Boer een goede kans om zijn eerste Rinus Michels Award te winnen.

Op 10 mei wordt ook de beste jeugdopleiding van Nederland gekozen. Kanshebbers zijn Ajax, AZ en Feyenoord/Excelsior.