Politiek

JOVD-voorzitter Jarico Vos: Het is weinig realistisch wat Rutte wil

17-04-2013 12:50

Aan de vooravond van het debat over de zelfverkozen dood van de Russische asielzoeker en activist Alexander Dolmatov – en de toekomst van verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven (VVD) – weten de meeste politieke jongerenorganisaties al wat er moet gebeuren. De jongeren van PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren vinden dat de liberale bewindsman moet opstappen. Maar wat vindt JOVD-voorzitter Jarico Vos? ThePostOnline sprak met hem. Ook over het Sociaal Akkoord. Vóóral over het akkoord, eigenlijk.

Duidelijk verhaal van uw collega’s: Teeven moet opstappen.

“Dit is een precaire kwestie. Het is de Tweede Kamer die over het vertrouwen in ministers en staatssecretarissen gaat, niet de politieke jongerenorganisaties.”

Flauw.

“Ik ga mij hier niet in mengen.”

Terwijl ik u spreek wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over het Sociaal Akkoord. Tevreden?

“Ik ben niet al te positief. Het akkoord is superslecht voor werk, jongeren en Nederland. Alle noodzakelijke hervormingen worden doorgeschoven.”

U moet minder ‘somberen’, zegt Mark Rutte. Kunt u zich vinden in deze VVD-koers?

“Koers? Welke koers, ik kan er niet eentje onderscheiden. Rutte wil dat we positiever worden, Edith Schippers wil morrelen aan de Europese drie procentregeling – ook al begrijp ik dat ze dat nu weer heeft teruggenomen – en Zijlstra wil liever tóch doorgaan met bezuinigen. Ik ben blij dat er tenminste nog één VVD’er is die dat zegt.”

Rutte rekent erop dat het consumentenvertrouwen toeneemt zodat die extra bezuinigingen in september niet nodig zijn.

“Er wordt tijd gekocht met die oproep om consumentenvertrouwen. Maar de consument is niet dom. Die snapt ook wel dat er in september gewoon weer bezuinigd moet worden en houdt de hand vermoedelijk op de knip. Die oproep is hetzelfde als al je winterkleren weggooien omdat het morgen lekker wordt. Bij Buitenhof zei iemand dat Rutte’s scenario haalbaar is als er tussen nu en september tien miljard euro wordt uitgegeven. Het is kortom weinig realistisch wat Rutte wil. ”

Wat te doen?

“De hervormingen uitvoeren. Nu wordt de rekening doorgeschoven naar de jongeren. Niet alleen naar hen, overigens. De loonstrookjes gaan ook kariger worden omdat de werknemers een deel van de WW gaan betalen. Dit akkoord zorg voor stilstand.”