Voetbal

Ouderwets relschoppen in Engeland!

17-04-2013 11:43

Wat afgelopen weekend een mooie dag was en had moeten zijn voor Wigan Athletic, de club die voor het eerst in de historie de finale van de FA Cup heeft bereikt, werd overschaduwd door ordinair en ouderwets rellen tussen supporters van het verliezende team; Millwall. Een bizarre situatie na afloop van de wedstrijd ontstond toen aan de ene kant van het stadion mensen elkaar vreugdevol in de armen vielen aan de kant van Wigan, tegenover een groep ‘supporters’ van Millwall die elkaar alle hoeken lieten zien. Het leek een dagje zonder de hooliganwet.

Effectief?

Chaos dus in linksrijdend voetballand. Het leek lang goed te gaan bij de overburen die vroeger toch altijd juist bekend stonden om extreem gewelddadige gedrag dat niets meer met het supporten van voetbal te maken had. Met de invoering van de Football (Disorder) Act 2000 13 jaar geleden leek het juist ontzettend de goede kant op te gaan. Met af en toe hier en daar een incident zag men toch een daling in het aantal rellen.

De laatste jaren leek de politie in samenwerking met voetbalclubs toch grote stappen te hebben gemaakt richting een geordend en (bijna) geweldloze situatie om wedstrijden heen. Ook het verbannen van de harde kern van de relschoppers heeft geleid tot een daling in het aantal incidenten met supporters.

Geschrokken

Afgelopen weekend zorgde dan ook voor flink wat opschudding in de media, iets waar The Sun graag op inspeelde door met naam en toenaam en een leuk kiekje de relschoppers te vereeuwigen op het internet. Bloedige plaatjes, een man die een politiepet jatte en berichten over een politieagente die van haar paard is getrokken, we zijn het niet meer gewend.

Maar is dat niet juist een positief teken? We kijken tegenwoordig dus op van veertien arrestaties, vijf bloedneuzen en een gestolen politiepet, in Engeland! Terwijl er moord en brand wordt geschreeuwd dat men in Engeland weer terug bij af is, kan gesteld worden dat er misschien zelfs wel een klein beetje manieren zijn aangeleerd!

Begrijpelijk

Wie goed kijkt naar dit incident merkt dat het waarschijnlijk om een stel chagrijnige Engelsen met een pintje te veel op gaat die niet goed tegen hun verlies kunnen. Of het daadwerkelijk een incident is moet nog blijken maar misschien mogen de hooligans, op die van Millwall na dan, best een beetje trots zijn.

En misschien is het ook best wel begrijpelijk voor die fans van Millwall. Ze staan momenteel 18e in de Championship League van Engeland en het enige waar ze nog voor speelde was die FA Cup. Wat interesseert je een stadionverbod dan als het toch klaar is terwijl je in London woont en ook naar Chelsea, Fulham, Arsenal, Tottenham of Queens Park Rangers kan. Dan is zo’n politiepet een leuk souvenirtje van een verloren jaar bij Millwall.