Binnenland

Crisis zorgt voor groei ‘verjaardagsboxen’

18-04-2013 11:22

Er groeien in ons land steeds meer kinderen op in armoede. In 2011 leefden er volgens het CBS zo’n 371.000 kinderen in een gezin dat het niet al te breed heeft. Ook de wachtlijsten bij voedselbanken neemt de afgelopen jaren gestaag toe. Waar in 2011 nog 63.000 mensen gebruik maakte van een voedselpakket omdat ze zelf financieel niet in hun voedsel kunnen voorzien, zijn dat er in 2012 al 70.000. De voedselbanken denken dat dit aantal alleen maar zal toenemen gedurende 2013.

Stichting Jarige Job

De economische crisis eist nu ook haar tol voor het jarige kind. Zo erg zelfs, dat er steeds meer kinderen niet eens meer hun eigen verjaardag kunnen vieren. Daarom is Stichting Jarige Job in het leven geroepen. Zij verzorgen verjaardagsboxen voor kinderen uit gezinnen voor wie het financieel onmogelijk is om een partijtje te organiseren voor hun kroost. In dagblad Metro laten zij weten dat het aantal verjaardagspakketten dit jaar verdubbeld zijn. Ze verwachten dit jaar maar liefst 20.000 pakketten te versturen.

Het belang van deze pakketten is volgens de organisatie groot. Omdat de kinderen in hun omgeving zien dat kinderen op school met hun verjaardag hun klasgenootjes kunnen trakteren, en een cadeau krijgen van hun ouders daalt de eigenwaarde van het kind. Kinderen vinden dat zelfs zo erg dat ze zich uit schaamte soms zelfs ziek melden, zegt Robert Leydes van de stichting. De stichting Jarige Job wil ervoor zorgen dat kinderen dus juist wel kunnen trakteren, en dat ouders een cadeau kunnen verzorgen.

Sociaal isolement

De stichting werkt samen met de Voedselbank en hoopt samen met hun straks ook gezinnen te kunnen bereiken die aldaar geregistreerd staan. In 2014 Jarige-Job 60.000 kinderen helpen die door armoede in een sociaal isolement leven en daarom hun verjaardag niet kunnen vieren.
De stichting helpen om deze missie te verwezenlijken kan natuurlijk gewoon via het wereldwijde web.