Laos: de underdog van Zuid-Oost Azië

18-04-2013 11:03

Laos, niet het eerste land waar je aan denkt als je Zuid-Oost Azië zegt. En dat is een zonde! Het land heeft namelijk alles in huis om er een reis te maken die je nooit zal vergeten. In het noorden de hoge bergen met hun dichte jungle, in het midden de sprookjesachtige stad Luang Prabang en als kers op de taart: 4000 eilanden in het zuiden waar je heerlijk kan ontspannen.

Eerlijk zullen we alles delen

Vanuit de grensovergang met Thailand bij Bon Houayxay gaan er long-tail bootjes naar het hoge noorden, Luang Namtha. De massa neemt de boot vanaf Vientiane of gaat naar Luang Prabang, waardoor je met alleen locals in het bootje zit. De Laotianen zijn extreem vriendelijke mensen, nieuwsgierig naar je en ze willen alles met je delen. Dit begint al vroeg in de ochtend met het ontbijt.

zonsondergang

Bamboekokers waar sticky rice (zoete plakrijst) in zit worden opengescheurd en verdeeld over de mensen in de boot. Onwennig ruik je eraan, een ietwat zoetige lucht. Uit het niets verschijnt er een plastic zakje met een rode vloeistof erin. De locals beginnen de rijst erin te dippen en maken het mmm gebaar naar je. Je bent netjes opgevoed dus doe je de local na. Zes paar ogen kijken je aan en beginnen te glimlachen op het moment dat de rode peper je slokdarm in vlam zet. Je rolt nog wel balletjes van je rijst maar die dipsaus mogen ze onderling verdelen. Het eten in Laos is pittig.

Alles is gigantisch

Over pittig gesproken, boek een trekking bij Green Discovery, de beste manier om de omgeving van Luang Namtha te ontdekken. Verschillende opties zijn mogelijk, maar omdat je er maar één keer bent boek je gewoon de driedaagse trekking met mountainbiken, kajakken en een flinke wandeling. De jungle ruikt fantastisch: natuur! Gigantische bomen, bananenplanten vol met spinnen die fluoriserend rood met geel zijn en mieren die echt 3cm zijn. Het lijkt wel alsof je bent gekrompen, alles is gigantisch. Zwetend, stinkend en doodop kom je aan in het dorp waar je de nacht zult doorbrengen. Stoffige zandweggetjes, rondscharrelende biggetjes en kippen, kinderen die nieuwsgierig op je af komen gelopen.

jungle

Je slaapt vannacht in een Homestay: een gezin stelt hun huis beschikbaar zodat je daar kan eten en slapen. Elektriciteit beschikt het dorp niet over, dus rond acht uur is het donker. Na een paar LaoLao biertjes moet de blaas worden geleegd en ga je op zoek naar het toilet. Een paar meter achter het huis staat een klein hutje. De omheining is hoog genoeg gebouwd voor de locals, maar niet voor de nl maatstaven dus zelfs op je hurken, hangend boven het gat in de grond, kan je nog de nieuwsgierige kindjes aankijken. Tijd om naar bed te gaan. Na een nacht op een bamboematje, netjes naast de rest van de familie, is het tijd voor de rest van de trip.

dorp

Cultuur snuiven

Na de trekking door de overweldigende natuur is het nu tijd voor een beetje cultuur: Luang Prabang. Het sprookjesachtige stadje is werkelijk prachtig. Met oude Franse gebouwen, de Mekong rivier, tempels en misschien wel het meest bijzondere: honderden monniken in oranje gewaden. In Luang Prabang kan je Laotiaanse koffie drinken, overheerlijk eten en relaxen langs de rivier. Huur een fiets en ontdek de prachtige omgeving.

Om Laos goed af te sluiten reis je naar het zuiden, Si Phan Don. Deze 4000 eilandjes liggen in de Mekong rivier niet ver van de grens met Cambodja. Huur een bungalow op één van de vele eilanden. Liggend in je hangmat, kijkend naar de zakkende zon in de rivier, heb je een veelzijdige reis gemaakt die je niet snel zult vergeten.