Business

Gezondheidszorg China gat in de markt

19-04-2013 11:36

De gezondheidszorg is een gat in de Chinese markt voor Nederlandse ondernemers. Nu de bevolking en buitenwereld niet meer tevreden genoeg zijn met economische groei alleen, zet China in op het verbeteren van de levensstandaard.

Economisch gezien is China in de afgelopen jaren land na land voorbijgestreefd en heeft China het in 2012 geschopt tot het grootste handelsland ter wereld. Zeer indrukwekkend, zeker gezien van hoe diep China is gekomen.

Vijfjarenplan

Tijdens de Amerikaanse verkiezingen staat de wereld,  gezien het belang en de invloed van Amerika, even stil. Terecht ook, wie er aan de macht komt in de VS is bepalend voor praktisch iedereen.

Het vijfjarenplan van China, wat een jaar voor de wissel van de partijtop wordt gepresenteerd, heeft eigenlijk een vergelijkbaar belang. Daarin wordt de focus van China over de komende vijf jaar aangegeven.

Diensten

Voor internationaal ingestelde ondernemers is het dus ontzettend interessant om te zien waar de kansen komen te liggen. Sinds maart 2011, toen het twaalfde Chinese vijfjarenplan gepresenteerd werd, ligt de focus meer op diensten.

Langzaam zal China zich minder gaan richten op het arbeidsintensieve productie model wat jarenlang explosieve groei heeft gegeven.

China richt zich steeds meer op binnenlands transport, leisure en hospitality industrie en de gezondheidszorg. Deze markten worden dus gestimuleerd. Buitenlanders met een goed idee zullen dan ook zeer welkom in zijn.

Uurtje rijden

Vooral in de gezondheidszorg kan Nederland veel betekenen. Vroeger zorgden Chinese grootouders voor de kinderen overdag, wat maakte dat ouderenzorg en naschoolse opvang geen toegevoegde waarde hadden. Sinds de massale trek naar de stad is deze natuurlijke zorg verdwenen.

Waar in Nederland een uurtje rijden om je ouders op te zoeken vaak genoeg is, is dit voor Chinezen soms een tocht van dagen. Ook niet onbelangrijk; sociaal gezien is het steeds minder een kwestie om je ouders niet in huis te willen nemen.

Te makkelijk om waar te zijn

Dit zijn voor Nederlanders vanzelfsprekende gemakken als zakelijke kansen in een markt die zijn weerga niet kent. Het klinkt bijna te gemakkelijk om waar te zijn. Aspecten van onze maatschappij als naschoolse opvang en ouderenzorg, maar ook een GGD of thuiszorg zijn allemaal nog niet bekend in China.

Onderwerpen waar Nederland voorloper in is en bestaande, zakelijke modellen zeer gemakkelijk toepasbaar zijn op een land als China lijken een gouden greep. Zeker omdat je de Chinese overheid mee zult hebben.

Reacties naar [email protected]