Portemonnee

Gestolen putdeksels zijn een tientje waard

19-04-2013 16:17

Een heel bijzondere nieuwe trend in Nederland. Er worden steeds meer putdeksels uit het straatbeeld gestolen. En dat terwijl de deksels als oud-ijzer niet meer dan een tientje per stuk opleveren.

Putdeksels zijn volgens Roger Pieke van ‘Aquafix’, een bedrijf dat putdeksel maakt, volledig van gietijzer. “Een grote putdeksel weegt zo’n 60 kilo,” zegt Pieke tegen ThePostOnline.

Oud ijzer

Volgens een woordvoerder van de ‘firma Pothuizen’, een bedrijf dat onder andere handelt in oud ijzer is de prijs voor een kilo gietijzer 16 á 17 cent. Een rekensom leert (60 x 17 cent) dat een putdeksel aan oud ijzer dus tien euro en twintig cent oplevert.

Pieke: “Ook omsmelten lijkt me niet de moeite. Dan heb je een hele gieterij nodig.”

Levensgevaarlijk

Pieke vindt het een hele slechte zaak. “Het is natuurlijk uit den boze, je creëert levensgevaarlijke situaties. Er zijn putten die meer dan twee meter diep zijn. Als iemand daar invalt.”

Het stelen van putdeksels gebeurt volgens Pieke al jaren. “Ik heb wel de indruk dat er wat na-aapgedrag in het spel is. Nu er meer aandacht voor is, zie je het vaker gebeuren.”

Van terrein gestolen

Danny van den Hout van ‘van den Dungen BV’ verkoopt putdeksels via Marktplaats. “Ons bedrijf heeft ook een slooptak en daar komen deze putdeksels vandaan.”

De verkoper heeft echter ook  last van de putdekseldieven. “Van ons terrein worden regelmatig putdeksels gestolen.

Koper

De woordvoerster van de firma Pothuizen laat weten dat het een stuk voordeliger is om koper te stelen. “Koper levert zo’n vierenhalve euro op.”

Van den Hout ziet wel een overeenkomst met koperdiefstal. “Voor dieven is het makkelijk te verdienen natuurlijk, het ligt ergens, je rijdt erheen en je neemt het mee. Ze komen niet voor één putdeksel.”

Identificeren

Overigens is het verkopen van koper niet meer zo makkelijk. De firma Pothuizen: “Om koper te verkopen moet je vanaf 1 januari 2013 kunnen identificeren. Voor gietijzer geldt dat niet.”

Van den Hout: “Wij kopen sowieso geen spullen met een afkomst die onbekend is.” De putdeksels die van den Hout te koop heeft zijn voor als “iemand toevallig een putdeksel nodig heeft, ze zijn namelijk niet meer compleet want er zit geen put bij.” De bijbehorende put is bij de sloop verloren gegaan. Maar voor de oud ijzer prijs hoef je het dus blijkbaar niet te doen.

Kroningsdeksels

Aquafix is de fabrikant van de Kroningsdeksels. Pieke is niet bang dat zijn Kroningsdeksels gestolen worden. “Het zou natuurlijk een collectorsitem kunnen zijn. Daarom lassen de meeste gemeentes hem vast.

“Dat ligt er natuurlijk een beetje aan wat eronder zit. Als er putten onder zitten die regelmatig gebruikt moeten worden dan kun je hem niet vastlassen natuurlijk. Maar de meeste deksels zijn vastgelegd. Daarnaast liggen ze meestal op een prominente plaats. Er zijn ook deksels waarvoor alleen een paar straattegels zijn opgelicht.” Deze deksels zijn dus vastgelegd.