Liveblog: Daders bomaanslag Boston broers uit Kaukasus

19-04-2013 16:46

De Amerikaanse politie heeft gisteravond een van de verdachten van de bomaanslagen in Boston gedood. Hij is inmiddels geïdentificeerd als Tamerlan Tsarnaev (26). Zijn broer, de 19 jarige Dzjochar A. Tsarnaev is nog voortvluchtig.

“We believe this to be a terrorist’’ zei politiecommissaris Davis volgens de Boston Globe vannacht tegen verslaggevers “We believe this to be a man here to kill people.” Ook riep hij inwoners van Watertown op binnen te blijven, en enkel de deur te openen wanneer er een politieagent voor stond.

M.I.T
De politieachtervolging in Watertown begon nadat een agent reageerde op een melding van ordeverstoring op de campus van MIT. Hij werd vervolgens door twee verdachten en ‘meerdere kogels’ getroffen en overleed in het ziekenhuis. De politie rukte massaal uit en kamde het campusterrein en de omgeving uit. De twee verdachten overmeesterden een rijder van een SUV, die na 30 minuten werd afgezet bij een benzinestation. De SUV spoedde zich naar Watertown, waar de twee verdachten explosieven op straat gooiden en een vuurgevecht aangingen met de FBI en politie. Hierbij raakte zowel één van de verdachte als een politieagent ernstig gewond. De politieagent verkeert momenteel in kritieke conditie, de verdachte werd doodverklaard.

LIVEBLOG

18.26

boston002

17.54 De 19 jarige verdachte is nog steeds voortvluchtig.

boston00

17.31 Er worden microfoons opgezet voor een verklaring van Burgemeester Thomas Menino.

17.01

boston

16.39

fbi

16.21 De honda is inmiddels gevonden.

16.15 De politie is momenteel op zoek naar een grijze honda.

laa

15.43 Volgens de Associated Press noemde de vader van de verdachten zijn jongste zoon een “echte engel”. Hij stelt dat het een intelligente jongen is, die heel wat in zijn mars heeft.

14.56 Volgens de Russische netwerksite VKontakte studeerde Dzhokhar Tsarnaev in 2011 af aan de Cambridge Rindge & Latin School, een middelbare school in Massachusetts. Hij ging hiervoor, van 1999 tot 2001, naar school in Mackachala, de hoofdstad van Dagestan. Bij ‘geloofsovertuiging’ heeft hij ‘Islam’ ingevuld, en hij noemt ‘career and money’ zijn belangrijkste persoonlijke doelen. Zijn geboortedatum is 22 Juli 1993, en hij zou op zijn zevende naar de VS zijn gekomen.

14.38 De FBI is inmiddels gearriveerd bij een appartementencomplex, aangenomen van de verdachten.

23

14.33 De naam van één van de overleden politieagenten is Richard H. Donohue, 33 jaar.

14.14 De gouverneur van Massachusetts, Deval Patrick, roept alle inwoners van Boston en omstreken op binnen te blijven.

14.00 De doodgeschoten verdachte blijkt de broer van Tsarnaev.

22

13.52 Opsporings/waarschuwingsposter verdachte Tsarnaev: “The suspect in hood, a suspect in the Boston marathon bombing, has been identified by the FBI as the individual in the photo on the right.” link

13.47 De Associated Press stelt dat de verdachten uit een Russische regio dichtbij de grens met Tsjetsjenië komen: “coming from the Russian region near Chechnya, which has been plagued by an Islamic insurgency stemming from separatist wars. A law enforcement intelligence bulletin obtained by the AP identified the surviving bomb suspect as Dzhokhar A. Tsarnaev, a 19-year-old who had been living in Cambridge, just outside Boston, and said he “may be armed and dangerous.”

13.44 “Troopers lining up in formation ahead of expected briefing. First time they’ve done that” Foto.

13.08 Kaart van Watertown, met informatie over de gebeurtenissen: link

13.00 Speculatie over de identiteit van de overlevende verdachte: Link

12.49 HUMVEES rukken uit: foto

12.42 De klopjacht op de tweede verdachte is nog in volle gang. Straten zijn afgezet zodat politievoertuigen vrij baan hebben. De verwachting is dat binnen korte tijd ook helikopters zullen deelnemen aan de zoekactie.

12.38 De zoektocht gaat nog steeds door: foto situatie

12.31 “Active search still happening”

kell2

SWAT
12.24 Op Twitter duiken foto’s op van een bus SWAT (Special Weapons and Tactics) agenten die worden afgezet in Watertown. Sean Kelly, journalist in Boston, geeft aan dat er “Got him” geroepen wordt.

KELLY

Harvard
12.19 Ook Harvard, dat op zo’n 28 mile van Watertown ligt, is vandaag gesloten wegens veiligheidsoverwegingen.

harvard