Kunst

Wie is die man in de nieuwe Daft Punk clip?

19-04-2013 12:00

Grote opwinding onder mijn muziekvrienden: Daft Punk komt met een nieuw album! De teaser van Get Lucky is ondertussen al meer dan drie miljoen keer bekeken en het lijkt of Facebook de laatste paar dagen in het teken van de track staat. Allemaal leuk en aardig, maar mijn inbox stroomt vol met dezelfde vraag: wie is toch die gast naast Pharrel met die gitaar?

Nile Rodgers

Nile Rodgers is het antwoord op de vraag, waarop iedere keer een reactie volgde: wie? En dat is zonde, want deze man heeft een grote invloed op disco- en popmuziek in de jaren ’70 en ’80 gehad, zonder dat veel mensen beseffen hoeveel liedjes ze kennen die geschreven en geproduceerd zijn door de man.

Rodgers, geboren op 19 september 1952 in New York, zette zijn eerste stappen als muzikant in de liveband van Sesamstraat die een show voor kinderen deden met een band. Na een tijd met het Sesamstraat-circus door Amerika te zijn getrokken, kwam Rodgers in de huisband van het legendarische Apollo Theater terecht. Na het begeleiden van de vele grote artiesten die in The Apollo speelden, begon Rodgers een samenwerking met Bernard Edwards. Zo kwam The Big Apple band tot stand, die uiteindelijk de fundering was van Rodgers eerste grote succes formule Chic.

Nadat Walter Murphy in 1976 met A Fifth Of Beethoven uitkwam, besloten Rodgers en Edwards de naam van de band te veranderen (aangezien er dus twee Big Apple Bands waren) en zo zag Chic het levenslicht. Tussen gigs door werden de eerste opnames voor Chic gemaakt bij Robert Drake in de studio. Drake, naast studio eigenaar ook een lokale dj, nam de eerste test persingen van Everybody Dance mee naar de Night Owl waar hij de vaste dj was.

Doorbraak voor Disco

Doordat de dansvloer wekelijks ontplofte door Everybody Dance, werd de aandacht van Atlantic Records getrokken en kwam in 1977 het debuutalbum Chic uit. Norma Jean Wright werd de leadzangers van de band en was te horen op het eerste album, met onder andere de hit Dance, Dance, Dance.

Het album werd een succes met meer dan 500.000 verkochte exemplaren (disco werd een gevestigde muziekstijl in de Amerikaanse samenleving) en Rodgers begon samen met Bernard aan de opvolger te werken: C’est Chic.
Het was bij de eerste single van het tweede album al meteen raak, Le Freak bestormde de hitlijsten en verkocht als single meer dan 6 miljoen keer. Verdere hoogtepunten van C’est Chic waren I Want Your Love en Chic Cheer. Het album klom tot nummer 4 en het duo Rodgers/Edwards werd een gevestigde naam.

Het laatste album van Chic dat echt een groot succes werd, was Risque in 1979. Zonder het te weten werd Rodgers een van de grondleggers van Hip Hop door Good Times te schrijven, die vervolgens weer werd gesampled voor Rappers Delight van The Sugar Hill Gang. Verder scoorde het album hits met My Forbidden Lover en My Feet Keep Dancing.

Producer voor oa Bowie, Madonna en Mick Jagger

De jaren 70 waren dus gouden tijden voor Niles Rodgers, maar hier kwam helaas een einde aan. Mede door de ”Disco Sucks” beweging, besloten Rodgers en Edwards Chic in de vriezer te zetten en verder te gaan als producers. Nadat ze samen het eerste album voor Sister Sledge hadden geproduceerd met hits als We Are Family en He’s The Greatest Dancer brachten de mannen in 1980 het album Diana van Diana Ross uit. Na gescoord te hebben met Upside Down en I’m Coming Out  sloeg Niles zijn vleugels uit en produceerde het album Let’s dance van David Bowie.

De lijst met superhits die geproduceerd zijn door Rodgers gaat nog even door, zoals het album Notorious van Duran Duran en het platinum-album van Robert Plant, The Honydrippers Volume 1 en losse singles zoals INXS Original Sin en She’s The Boss van Mick Jagger.

Dan was er ook nog ene Madonna die haar tweede album Like a Virgin door Rodgers liet produceren, ik ga er vanuit dat Like A Virgin en Material Girl bekend in de oren zullen klinken – maar dat laat precies zien waarom Niles Rodgers een levende legende is.

Wees er snel bij!

De lijst met hits lijkt oneindig lang (ik heb maar een klein deel besproken), maar weinigen zullen weten wie Niles Rodgers is en waar hij verantwoordelijk voor is. Daarom verdient Rodgers het om naast Daft Punk een keer in de spotlights te staan.

Ik kan je zeker aanraden om een kijkje te nemen naar zijn discografie. De man is het waard, grijp je kans en ga kijken als hij een keer met Chic live speelt want twee jaar geleden is een agressieve vorm van kanker bij hem gevonden en het is maar de vraag of hij nog lang onder ons is.

DJ D-Rok (Daan Koekelkoren) draait onder andere op Wicked Jazz Sounds, Lovebirds en Zwarte Koffie, schrijft en produceert eigen tracks, maar is ook niet te beroerd om ons te onderwijzen in zwarte muziek.