Binnenland

Boston is nieuwe wending in ‘the war on terror’

20-04-2013 13:55

De naam en afkomst van één van de verdachten van de bomaanslag in Boston circuleert al enkele uren over het internet: Dzohkar Tsarnaev. Of dit daadwerkelijk klopt moeten we nog maar even afwachten, afgelopen uren zijn Ethiopische, Hindoestaanse tot zelfs Saudisch klinkende namen aan toe genoemd. Er van uitgaande dat het inderdaad gaat om Dzohkar Tsarnaev, en hij inderdaad de dader blijkt te zijn (dat moet nog maar bewezen worden) zou dit terrorisme op Amerikaanse bodem een hele nieuwe wending geven.

Terrorisme beperkt zich niet tot Afghanistan en Irak

Het zal de Amerikanen namelijk doen beseffen dat internationaal terrorisme zich niet beperkt tot Afghanistan en Irak, maar dat ook zeker immigranten (al dan niet uit oorlogsgebieden) zich blijkbaar geroepen kunnen voelen om zich in een internationale ideologische strijd te mengen. Nota bene in het land waar zij heen vluchtten. Dit zou betekenen dat de ‘dreiging van het terrorisme’ verder reikt dan de landen waar Amerikanen zijn binnengevallen of direct militair aanwezig zijn geweest.

Zelf is Tsarnaev geboren in 1994, zijn ouders zouden al tijdens de Eerste Tsjetsjeense oorlog zijn gevlucht naar de Verenigde Staten via Turkije. Tsarnaev’s familie behoort tot de islamitische meerderheid, en niet de Russische christelijk orthodoxe minderheid. Overigens is het niet gek dat op Twitter veel mensen dachten dat het om Russen ging: RT.com zei dat het om mensen uit Rusland ging. Officieel is Tsjetsjenië ten slotte een autonome regio binnen de Russische Federatie, en dus Russisch grondgebied: al zijn de inwoners niet ‘Russisch’. Semantische oorlogvoering van RT vindt u  hier.

Tsjetsjenen kregen steun van Arabische mujihadeen

Afgezien van de (nog niet door meerdere bronnen bevestigde) geografische afkomst, is er iets anders dat de vermoedens sterken dat het om een islamitische man gaat. Dzokhar deelt namelijk zijn voornaam met Dzokhar Dudayev: niet alleen de eerste president van Tsjetsjenië, maar tevens Sovjet-piloot die streed tegen de muhijadeen. Dudayev kwam hier zwaar onder vuur te liggen tijdens zijn regeerperiode, en veel Tsjetsjenen vroegen zich wel af of hij ‘islamitisch genoeg’ was. Neemt niet weg dat hij de eerste president werd na de Eerste Tsjetsjeense oorlog begin jaren ’90. Tijdens deze oorlog kregen de Tsjetsjenen veel steun  van Arabische mujihadeen die er zelfs een speciale eenheid voor oprichtte. Vaak betrof het veteranen die ook tegen de Russen hadden gevochten in Afghanistan. Kortom, de voornaam van de president van de eerste republiek is niet bepaald een voornaam die de christelijke minderheid aan diens kinders zou meegeven.

Afghanistan is toch deel van het antwoord

Met het bovenstaande is de animositeit tegen de Russen verklaard, maar niet tegen de Amerikanen. Toch is ook hier Afghanistan een deel van het antwoord. Daar waar de islamitische broeders eind jaren ’70 tot begin jaren ’90 tegen de Russen vochten, doen zij dat tegenwoordig onder meer in Afghanistan. De Amerikanen hebben overduidelijk de War on Terror uitgeroepen, maar de Russen hebben hetzelfde gedaan en Moskou richt met name de pijlen op Tsjetsjenië. Zo staat tegenwoordig zelfs een voormalige president, namelijk Yandarbiyev, op de VN-lijst van gezochte terroristen.

Ook de Tsjetsjeense strijders staan onder invloed van islamisten die de strijd breder trekken dan de eigen landsgrenzen en ook tijdens de Tsjetsjeense oorlogen zagen sommige mede-strijders het als een onderdeel van de Jihad. Als de geruchten juist blijken te zijn en dit de YouTube is van Tsarnaev (Muaz Seyfulla: username is samenvoeging van zowel Muaz als Seyfulla, dit zijn de namen van omgekomen leiders kan suggereren dat Tsarnaev uit Dagastan komt, of dat hij zich op zijn minst met deze strijd identificeert) zal het wellicht meer kunnen verklaren omtrent zijn motieven en blijkbare roeping.