Imagine Filmfestival: stilistische slow motion tot nachtmerries

20-04-2013 18:00

Geef 26 regisseurs op horror gebied een letter van het alfabet en een budget van 5000 dollar en je hebt een verzameling aan korte films voor het Imagine Filmfestival.

Een recensie schrijven van een compilatiefilm is haast onbegonnen werk. Net als bij speelfilms zit er ook in korte films variatie. In The ABC’s of Death variĆ«ren de films van stilistisch opgezette slow motion beelden over hondengevechten tot absurde Tarantino stijl nachtmerries die voortkomen uit druggebruik. Er zitten pareltjes tussen maar ook films waarbij je blij bent dat het een kort segment is. Wat alle films met elkaar gemeen hebben is dat ze op een bepaald vlak shockeren.

Rukstrijd

Zo verzorgd Timo Tjahjanto de letter L voor Libido waarbij twee mannen vastgebonden zitten aan stoelen. Al snel blijkt het om een wedstrijdje klaarkomen te gaan waarbij de verliezer van elke ronde voor goed de kleine dood sterft. De taferelen waarop de deelnemers aan de gang moeten beginnen vrij onschuldig met een naakte vrouw maar escaleren naarmate de wedstrijd vordert naar meisjes die zichzelf bevredigen met hun kunstbeen tot de laatste ronde waarin Tjahjanto de suggestie wekt dat er iemand verkracht wordt.

Eendje

Simon Barrett en Adam Wingard hebben de pech om de letter Q toebedeeld te krijgen. Ze kiezen voor het woord ‘Quack‘ (kwak) en besluiten een eendje dood te schieten voor de film. Want wat moet je anders met zo’n kloterige letter doen? Niets is echter wat het lijkt en bij de poging om de eend om zeep te helpen schieten de heren elkaar per ongeluk neer.

Sommige shorts zijn inkoppertjes, over andere is duidelijk langer nagedacht. Het is een lange zit om de gehele verzameling uit te kijken (ruim 2 uur) wat nogal veel moeite is voor de 5 echt goede films die er tussen zitten. Leuk als stijloefening, maar niet zo sterk als men gehoopt had.