Jeremain Lens: ‘PSV doet niet mee om titel’

21-04-2013 07:30

PSV heeft dankzij een 3-1 overwinning bij AZ de titelstrijd toch weer een beetje spannend gemaakt. Dankzij goals van Van Bommel, Mertens en Lens staan de Eindhovenaren weer tweede en is het verschil met koploper Ajax teruggebracht tot vier punten, met nog drie wedstrijden op het programma. Tegenstander AZ is na het verlies nog steeds niet veilig voor de play-offs om degradatie, maar de Alkmaarders spelen bij de stand zoals die nu is volgend seizoen toch Europees voetbal. ThePostOnline polste de reacties na afloop.

Eenvoudige overwinning

Wie de uitslagen van afgelopen weekend heeft bestudeerd, had de gang van zaken in deze speelronde niet verwacht. PSV bakte er zes dagen geleden niets van tegen Ajax en AZ walste met 6-0 over FC Utrecht heen. Nu zou PSV het dus lastig krijgen bij AZ. Dat bleek echter niet het geval: met verzorgd spel en zakelijke efficiëntie wonnen de Eindhovenaren opmerkelijk eenvoudig.

“PSV heeft gewoon meer kwaliteit”, berustte Roy Beerens in de nederlaag. “Ze creëerden makkelijk kansen en waren scherp voor het doel.” Nadat Van Bommel met een fraaie vrije trap voor de 0-1 zorgde, zakte het spel van de Alkmaarders naar een bedenkelijk niveau. Volgens AZ-verdediger Dirk Marcellis is dat kenmerkend voor het hele seizoen: “Vaak zijn we in het begin van de wedstrijd gelijkwaardig of beter dan de tegenstander, maar na een tegenslag komen we niet meer in ons spel.”

PSV coach Dick Advocaat was tevreden met de manier waarop zijn ploeg zich herpakt heeft. “Als je 3-1 wint bij AZ is dat gewoon een goede prestatie. We speelden heel verzorgd voetbal en na de 0-1 moest AZ meer risico nemen, waardoor onze snelle spelers voorin ruimte kregen. Matavz hield de ballen goed vast en Mertens en Lens brachten veel dreiging.”

Titel?

En zo doet PSV weer mee om de titel, of is dat iets te kort door de bocht? “We spelen nu twee thuiswedstrijden (tegen Groningen en NEC, red.) die we gewoon moeten winnen”, spreekt Jeremain Lens bondig. “Zo houden we tenminste nog druk op Ajax, maar we hebben het niet meer in eigen hand.” Op de vraag of hij toch weer gelooft in het kampioenschap antwoordt de snelle aanvaller duidelijk: “Nee, eigenlijk niet. Ik bedoel, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, maar ik denk dat Ajax het niet meer weggeeft.”

Diezelfde mening is Roy Beerens toegedaan. “In het voetbal zijn gekkere dingen gebeurd, maar ik denk dat Ajax gewoon kampioen wordt.” De rechtsbuiten van AZ hoopt echter wel dat PSV zo goed mogelijk presteert in de resterende wedstrijden. “Als zij als tweede eindigen in de competitie plaatsen ze zich voor de voorronde Champions League en zijn wij verzekerd van Europees voetbal.”

Bekerfinale

Beerens doelt op de bekerfinale die op 9 mei tussen AZ en PSV gespeeld wordt. De Alkmaarders kunnen aan het eind van het teleurstellende seizoen dus mogelijk alsnog feest vieren omdat ze Europa ingaan, ook al verliezen ze de finale.”Wat dat betreft is de nederlaag vanavond het enige lichtpuntje”, lacht Marcellis schamper. “Maar de bekerfinale staat op zich, dat heeft niks met de stand in de eredivisie te maken. Die willen – en kunnen – we winnen. We wonnen ook met 0-3 bij Ajax.”

AZ heeft een voorsprong van zes punten op Roda JC, de ploeg die momenteel 16e staat en dus virtueel degradatievoetbal speelt. Om op eigen kracht veilig te zijn zal AZ nog één van de drie duels moeten winnen. “Daar ligt de prioriteit. Als we dat zo snel mogelijk doen, kunnen we ons daarna volledig op de bekerfinale richten.” sluit Beerens af.

Volgende week gaat AZ op bezoek bij Heerenveen, daarna speelt de ploeg van Gert-Jan Verbeek nog thuis tegen PEC Zwolle en uit bij Willem II.